Perussuomalaiset on ajautumassa ilmiriitoihin vaalien alla – Ismo Läntisen kosto-operaatio lävähti silmille

Neljä vuotta sitten perussuomalaiset arvosteli SDP:tä, joka jakoi huomautuksia ryhmäkurista livenneille. Nyt kunnallisjärjestö on valmis antamaan vastaavasta rikkeestä potkuja.

Perussuomalaisten piiritoimistolla käydään syksyn aikana jäsentenvälisiä. Arkistokuvassa etualalla Porin puheenjohtaja Ismo Läntinen.

29.10. 3:00

Porin perussuomalaisten ryhmä natisee liitoksistaan.

Paikallisjärjestön hallitus erotti tiistaina valtuustoryhmästä kolme valtuutettua ja varavaltuutetun, jotka äänestivät palloiluhallihanketta vastaan.

Kysymys on kaikkea muuta kuin loppuun käsitelty. Riita näyttää paisuvan, koska prosessin laillisuus on vahvasti kyseenalainen.

Erotetuille ei annettu mahdollisuutta tulla kuulluksi, eikä asian käsittelystä ollut kerrottu kunnallisjärjestön kokouksen esityslistalla.

On kummallista, miten kokenut puheenjohtaja Ismo Läntinen jätti muodollisuudet väliin, sillä toiminta ei nyt näytä täyttävän vähäisimpiäkään avoimen puoluedemokratian vaatimuksia.

Erotetut saavat lisää selkänojaa siitä, että puolueen sääntöjen mukaan ryhmäpäätöksestä voi poiketa, jos siitä ilmoittaa etukäteen, aivan kuten he olivat toimineet.

Perjantaina illalla perussuomalaisten Satakunnan piirin puheenjohtaja Arto Perttula tiedotti, että päätöstä ei tehty asianmukaisesti ja se perutaan. Hieman epäselvää on sekin, millaiset toimivaltuudet piirillä on puuttua Porin yhdistyksen päätökseen.

Palloiluhalli oli Läntisen henkilökohtainen kärkihanke. Vaikuttaa siltä, että erottaminen oli hänen junailemansa kosto, joka on nyt tulossa omille nilkoille.

Toiminta näyttäytyy aavistuksen tekopyhältä.

Neljä vuotta sitten Porin valtuusto hyväksyi Ahlaisten tuulivoimakaavan niin ikään äänin 32–27.

Tuolloin ryhmäpäätöksen kanssa kipuili SDP. Viisi demaria äänesti kaavaa vastaan toisin kuin ryhmäpäätös edellytti ja saivat siitä huomautuksen.

Valtuustokeskustelussa perussuomalaiset arvostelivat rajusti SDP:n ryhmäkuria.

Mikäli erotuspäätös pysyisi voimassa, sillä olisi huomattava vaikutus valtuuston voimatasapainoon.

Perussuomalaisten ryhmään jäisi kahdeksan valtuutettua eli yhtä paljon kuin vasemmistoliitolle.

Pois potkituille helpoin vaihtoehto olisi perustaa oma ryhmä. Mielenkiintoiseksi tilanne menee, jos erotetut ryhtyisivät etsimään kokonaan uutta poliittista kotia.

Tällä hetkellä kokoomus on valtuutettujen lukumäärässä yhtä suuri SDP:n kanssa, mutta demarit saivat vaaleissa enemmän ääniä ja ovat täten vetovastuussa. Dynamiikka murtuisi, jos kokoomus onnistuisi nappaamaan kolmikosta edes yhden.

Kävi niin tai näin, perussuomalaisten ryhmä on muiden puolueiden näkökulmasta arvaamaton yhteistyökumppani. Menetettyä vaikutusvaltaa ei välttämättä kerätä takaisin yhdessä valtuustokaudessa.

Ratkaisematta on myös kysymys Christa Lahdon eduskuntavaaliehdokkuudesta.

Lahto on Porissa kansanedustaja Petri Hurun kovin kilpailija.

Huru oli edellisissä eduskuntavaaleissa perussuomalaisten listan kolmas ja pääsi varasijalta läpi. Hänen paikkansa on ensi kevään vaaleissa ohuen langan varassa.

Muutama vuosi sitten perussuomalaisissa käytiin jäsentenvälisiä, kun samoista äänistä kilpailleet Laura Huhtasaari ja Ari Jalonen eivät tahtoneet mahtua samaan vaalitelttaan.

Kuvio ei ole politiikassa aivan tavaton.

Artikkelia korjattu 29.10. klo 10.21: Muutettu kunnallisjärjestön tilalle paikallisyhdistys.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut