Kaupunkien energiansäästö ei ole pelkkää moraaliposeerausta

Valojen sammuttelu ja saunojen käyttörajoitukset eivät juuri tee säästöä kaupunkien kassoihin, mutta teoilla on silti tärkeä roolinsa.

23.10. 3:00

Vanha sanonta toteaa, että pienistä puroista syntyy suuri joki. Tätä sanontaa käytetään yleisesti varsinkin silloin, kun puhutaan talousasioista.

Tulevana talvena sanontaa käytetään varmasti useasti, kun puhutaan energiansäästöistä. Erilaiset yhteisöt, kunnat ja kaupungit ovat esittäneet omia energiansäästötavoitteitaan, joissa todella pienistä kolikkopuroista yritetään saada aikaan valtavaa säästöjokea.

Raumalla toimia on jo tehty muun muassa laskemalla kaupungin toimitilojen lämpötilaa yhdellä asteella ja säätämällä tyhjillään tai vajaalla käytöllä olevien tilojen lämmitystä. Lisäksi kaupungin tiloissa olevien saunojen käyttöä on rajoitettu ja säädetty ulkoliikuntakenttien valaistusta.

Pori ei vielä ole suunnitelmaansa julkaissut, mutta esimakua tuli, kun Porin Vesi ilmoitti sammuttavansa viime perjantaista lähtien vesitornin 90-luvulta peräisin olevan julkisivuvalaistuksen. Tämä tietää Porin Veden johtajan Ismo Lindforsin mukaan tuhansien eurojen säästöä.

Jokainen pienikin toimenpide säästää varmasti sähköä ja edistää tavoitetta, mutta onko kaikki täysin tarkoituksenmukaista?

Mietitään vaikkapa yleisesti uimahallin saunoja.

Isot laitoskiukaat ovat tehoiltaan 15–35 kW. Eli jos esimerkiksi yksi sauna olisi kokonaan poissa käytöstä marraskuun alusta helmikuun loppuun 12 tuntia päivässä, tulisi säästöä 21 600–50 400 kWh kiukaasta riippuen. Rahassa tämä tarkoittaa tuhansia euroja. Todellisuudessa säästö on kuitenkin pienempi, sillä kiuas ei kuluta maksimitehoaan ollessaan jo lämmin.

Kun edellä mainittuja kulutuslukuja vertaa Porin ja Rauman kaupunkien sähkön kokonaiskulutukseen (Pori: 987 Gigawattituntia, Rauma: 2 005 GWh), puhutaan melko mikroskooppisista määristä.

Lue lisää: Tilastot paljastavat: Rauma on maakunnan sähkörohmu, mutta yhdessä pikkukaupungissa sitä kuluu asukasta kohti paljon enemmän – Katso grafiikoista, miten paljon kotikunnassasi kului sähköä

On selvää, että energiaa ei säädyllisillä kaupungin toimilla säästy lähellekään tarpeeksi.

Ovatko mahdolliset valojen sammuttamiset ja uimahallien tai urheilutilojen käyttörajoitukset sitten vain pelkkää moraaliposeerausta ja turhaa kaupunkilaisten kiusaamista?

Eivät.

Kaikki asiat yhdessä tekevät euromääräisesti merkittävän säästön, mutta ennen kaikkea ne toimivat esimerkkeinä.

On tärkeää, että ihmiset tekevät vastaavia pieniä, ehkä jopa merkityksettömän tuntuisia toimia myös kotonaan. Parhaiten konkreettisesti kaikkia auttavaa säästöä saa aikaan vuorokauden huippukulutusaikoina.

Tärkeintä tämä on muistaa heti ensi vuoden aluksi, sillä tammi-helmikuussa lämmityspiikki kohtaa tilastollisesti huippunsa.

Entä sitten jouluvalot? Niitä voivat kaikki polttaa hyvillä mielin kaikki kunnista lähtien. Vuoden pimeimpään aikaan on hyvä saada myös valoa, varsinkin, kun energian kannalta merkitys on vähäinen.

Uimahallin saunan sulkeminen neljäksi kuukaudeksi säästää tuhansia euroja, muttei ole energiatalkoisiin mikään viisasten kivi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut