Porin kaupunki on epäsiisti –talvi tuo väliaikaisen helpotuksen ja uuden puheenaiheen

Tieverkko on kuoppainen ja paikattu useaan otteeseen. Katukivetykset ovat paikoin irrallaan ja heinää kasvaa liikenteenjakajissa.

25.9. 3:00

Porin kaupungin yleinen epäsiisteys ja paikkojen roikkuminen tulivat voimakkaasti esiin SK:n lukijakyselyssä.

Omassa rinnassani oikein läikähti, sillä olen jo pidempään nähnyt vaivaa kaupungin ilmeestä. Katuverkosto on kulunutta, jossa kuopat, epätasaisuudet ja paikkaukset seuraavat toisiaan. Katukivetykset ovat vinksallaan ja risteysalueille kasvaa heinää.

Yleisilme on hoitamaton.

Syy vallitsevaan tilanteeseen löytyi helposti.

– Teiden asfaltointiin on käytetty liian vähän rahaa kilometreihin nähden viimeiset 20 vuotta, kommentoi tiemestari Jyrki Kartastenpää SK:n uutisessa.

Katuverkoston kunnossapidosta säästäminen on alussa helppoa, sillä teiden kunto ei romahda välittömästi, vaan tapahtuu hiljalleen.

Ongelma on, että vuosikausien säästökuuri kasvattaa korjausvelkaa jatkuvasti. Suunnan muuttaminen ei tapahdu hetkessä, vaikka haluja ja rahaa olisi.

Tasapainon vuoksi on syytä antaa kiitosta esimerkiksi upeille kiertoliittymille, joissa on otettu huomioon alueen historia ja käytetty luovuutta toteutuksessa.

Yhtä lailla Raatihuoneen puisto pitää tasonsa vuodesta toiseen.

Jokikeskus-hankkeen toinen osa käynnistyi juuri Porin Etelärannassa ja on niitä katukivetyksiäkin uusittu, joten kyllä kaupungissa myös kehitetään ja korjataan yhteisiä alueita.

Kaikkea kritiikkiä epäsiististä kaupunkikuvasta ei voikaan sälyttää kaupunkiorganisaation niskoille, sillä myös esimerkiksi yksityisillä kiinteistönomistajilla on oma vastuunsa.

Aivan ydinkeskustassa olevien arvorakennusten sokkelien juuresta näyttää kasvavan koivuja ja rikkaruohoja, jotka ovat saaneet olla paikallaan jo useampia vuosia.

Vaikka kuntalaiset ovat epäsiisteyden huomanneet, niin asiaan on tuskin luvassa nopeaa helpotusta.

Ytimessä on tietysti raha, josta velkaantuvassa kaupungissa on ainainen puute.

Jos yhteisiä verorahoja ohjattaisiin entistä enemmän tiestön kunnossapitoon, mistä se otettaisiin? Leikataanko sivistystoimesta eli kouluilta vai nostetaanko veroja?

Selvää on, että tällainen keskustelu on hedelmätöntä.

Jotenkin toivoisi, että puute rahasta johtaisi uudenlaisiin innovaatioihin, jossa työtä voitaisiin järjestellä helpommin tai tehokkuutta kasvattaa fiksusti.

Näin on helppo sanoa, mutta vaikeampi toteuttaa.

Kaupunkikuvalla on merkitystä.

Kaupungin elinvoimaisuus ja jopa omanarvontunto heijastuvat siitä, miltä kaupungissa näyttää. Kaikella tällä on myös vaikutusta ihmisten hyvinvointiin.

Pieni helpotus on luvassa vuodenkierron mukaan. Kun lumi sataa maahan, se peittää alleen rikkaruohot ja asfaltin epätasaisuudet.

Silloin voimme aloittaa keskustelun siitä, miksi kadut ovat perunapeltoa ja missä on viimeksi nähty tiekarhu.

Kirjoittaja on vastaava päätoimittaja.

Aivan ydinkeskustassa olevien arvorakennusten sokkelien juuresta näyttää kasvavan koivuja ja rikkaruohoja, jotka ovat saaneet olla paikallaan jo useampia vuosia.

SK:n lukijakyselyssä toivottiin myös lisää penkkejä kaupunkialueelle. Arkistokuvassa Karjarannasta vuodelta 2019 näkyy, että penkkejäkin pitää huoltaa. Kun nurmikko päästetään turhan pitkäksi, leikkausjälki jää epäsiistiksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut