Poliisi ei Porissa puhu vielä jengeistä vaan nuorisojoukoista – Väkivaltaa ei voi hyväksyä oli kulttuurinen tausta mikä tahansa

Alle 15-vuotiaiden tekemät pahoinpitelyt ovat Satakunnassa kaksinkertaistuneet.

25.9. 8:56

Satakunnan Kansa uutisoi elokuussa yhteenotosta Winnovan kampuksella keskellä arkipäivää. Osallisina oli tietojen mukaan nuoria, täysi-ikäisiä henkilöitä.

Toimitukseen tuli pian myös viestiä mahdollisesta teräaseesta. Tilanteen osapuolina oli kuulemma maahanmuuttajataustaisia nuoria.

Huhut saivat vahvistuksen myöhemmin.

Toimituksen tietoon tuli myös kaksi muuta tapausta kuluvalta syksyltä. Näissäkin yhteenottojen osapuolina oli maahanmuuttajataustaisia nuoria.

Tilanteet olivat tapahtuneet lyhyen ajan sisällä toisistaan ja ainakin kaksi niistä on liittynyt toisiinsa. Yhdessäkään tilanteessa ei ollut mukana ”ulkopuolisia”.

Satakunnan Kansan toimittaja Meri Suominen teki edellä mainittujen tapausten jälkeen kattavan selvityksen nuorten väkivaltaisuuden kasvusta Porissa.

Toimituksellista prosessia leimasi varovaisuus: miten kirjoittaa asioista luomatta pelon ilmapiiriä?

Toinen ongelma liittyi syrjintään: miten tuoda esille tosiasioita aihealueesta, joka tunnetusti herättää voimakkaita reaktioita ja mustavalkoista vastakkainasettelua.

Faktaa oli se, että alle 15-vuotiaiden tekemät pahoinpitelyt ovat Satakunnassa kaksinkertaistuneet.

Huonoin tilanne on Porissa.

Myös 15–17-vuotiaiden tekemät henkeen ja terveyteen kohdistuneet rikokset ovat olleet nousussa parina viime vuotena.

Yksi syy löytyy sosiaalisen median trendeistä ja haasteista. Ikäviä tekoja videoidaan ja laitetaan jakoon. Yksi surullinen esimerkki on viime vuonna Kirjuriluodolla sattunut tapaus, jossa 15-vuotias poika joukkopahoinpideltiin ja tapaus videoitiin.

Ei ole tiedossa, millä laajuudella kyseinen otos saavutti katsojia, sillä kanavasta riippuen tuotos voi olla tarjolla mahdollisesti vain vuorokauden ja rajatulle joukolle.

Syytteen saaneet neljä henkilöä olivat tiettävästi kantasuomalaisia. Tuomio luettiin kahdelle. Teon motiivi ei selvinnyt.

Winnovan tapauksen erikoisuus on sen ajankohta: arkinen koulupäivä. Ihan jokapäiväistä ei myöskään ole poliisia vaativa väkivaltainen välienselvittely koulun alueella.

Satakunnan Kansan saamien tietojen mukaan kyseessä oli eri kulttuurisista taustoista olevien nuorten riita. Lehden luotettava lähde kertoo saaneensa ajan mittaan vaikutelman, että tietyt ryhmät voisivat jo ”hakea jonkinlaisia asetelmia” Porissa.

”Asetelmat” voi löyhästi tulkita askeleena kohti jengiytymistä.

Jengien ilmestyminen katukuvaan on ollut ollut valtakunnan tason puheenaihe. Ensin uutisoitiin ongelmista Ruotsissa, myöhemmin pääkaupunkiseudulla. Nyt samanlainen tilanne on myös Turussa.

Poliisi ei Porissa puhu vielä jengeistä vaan nuorisojoukoista. Nuorisojoukot voivat koostua niin kantasuomalaisista kuin maahanmuuttajanuorista.

Kasvatusvastuu kuuluu vanhemmille, mutta huoli on yhteinen. Oli sitten kyseessä kantasuomalaisten tai maahanmuuttajataustaisten nujakat, niin asioihin pitää puuttua. Niistä pitää myös uskaltaa puhua avoimesti.

Esimerkiksi etnisissä ristiriidoissa pelko rasismista ei saa olla esteenä asioiden käsittelemiselle. Väkivalta ei ole hyväksyttävää oli sitten kulttuurinen tausta mikä tahansa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut