Putinin Venäjän varsinaisia vihollisia olemme me – vapaaseen demokratiaan uskovat länsimaiset ihmiset

Kremlin tavoitteena on suistaa läntinen maailma sekasortoon ja köyhyyteen. Ukraina on siinä strategiassa sijaiskärsijä.

18.9. 3:00

Kreml kutsuu Ukrainaan helmikuussa aloittamaansa julmaa hyökkäyssotaa erikoisoperaatioksi. Presidentti Vladimir Putinin esikunnasta on myös julistettu, ettei Venäjä ole aloittanut sotaa Ukrainaa vastaan.

Propagandistiset julistukset eivät tietenkään ole totta, mutta silti venäläinen kielenkäyttö kertoo totuuksia katkeroituneen Putinin ja hänen harhaisten lakeijoidensa todellisista tavoitteista. Varsinainen vihollinen on koko läntinen maailma, joka on määrä saattaa polvilleen ”erikoisoperaation” avulla.

Tässä katsannossa Ukraina on sijaiskärsijä.

Venäjällä ei ole ollut rahkeita hyökätä suoraan Euroopan unionin ja Naton kimppuun, mutta Kremlin ikämiehet uskovat päämäärään päästävän Ukrainan kautta, kun liberaalit demokratiat ajautuvat taloudelliseen ja poliittiseen sekasortoon muun muassa inflaation ja energiapulan seurauksena.

Talven tullessa kyse on konkreettisesti kylmästä sodasta.

”Venäjä iskee lännen railoihin kiiloja siitä vähät välittäen, että myös maan omat kansalaiset alkavat olla hätää kärsimässä.”

Venäjä lietsoo nyt kaaosta

Monet merkit viittaavat siihen suuntaan. Sähkön, polttoaineiden ja elintarvikkeiden holtittomat hinnannousut uhkaavat suistaa suomalaisia ja satakuntalaisiakin yrityksiä konkurssiin ja perheitä kurjuuteen. Kela esimerkiksi tiedotti keskiviikkona, että hintojen nousu on jo vienyt yli 60 000 kotitaloutta köyhyyteen.

Eurooppalaisittain samankaltaisia signaaleja antaa populismin uusi nousu. Ruotsissa esimerkiksi uusnatsitaustaiset ruotsidemokraatit menestyivät valtiopäivävaaleissa hämmästyttävän hyvin, ja Italiassa maan ensimmäiseksi naispääministeriksi voi pian nousta nousta äärioikeiston Giorgia Meloni.

Yhdysvallat on puolestaan jakautunut poliittisesti ja moraalisesti pahemmin kahtia kuin kenties koskaan sitten 1860-luvun sisällissodan.

Näihin railoihin Putinin Venäjä iskee nyt kiiloja siitä vähät välittäen, että myös maan omat kansalaiset alkavat olla hätää kärsimässä.

Toisin kuin länsimaisessa mediassa annetaan ymmärtää, Kremlin herra kenties hykertelee tyytyväisenä maanalaisessa bunkkerissaan tai kullatussa päämajassaan: ”Tämähän näyttää sujuvan aivan strategian mukaisesti. Hajota ja hallitse.”

Lopulta hyvä voittaa aina

Mieleen voivat tulla jopa James Bond -elokuvat, joita Venäjän boomer-sukupolven päättäjät ovat kenties katsoneet liikaa.

Tyypillisessä Bond-asetelmassa salainen agentti 007 pelastaa vapaan maailman jonkin Spectren kaltaisen vihollisorganisaation juonilta. Tässä hyvän ja pahan välisessä taistelussa Vladimir Putinin organisaatio näyttää ainakin lännestä katsottuna asettuneen pahan puolelle ja uskovan pahan voittoon.

Se on kohtalokas väärinkäsitys, sillä lopulta hyvä voittaa aina. Jos näin ei olisi, nykyisen kaltainen ihmiskunta olisi lakannut kauan sitten olemasta.

Kreml on jo saanut esimakua siitä, mitä tuleman pitää. Ukrainan sotaretki alkaa osoittautua venäläisittäin katastrofiksi, Putiniin on kohdistunut avointa kritiikkiä myös kotimaasta ja länsimaat ovat ainakin toistaiseksi asettuneet yllättävän yhtenäisenä rintamana vastustamaan hyökkääjämaan brutaaleja toimia.

Siitä yhtenäisyydestä on ehdottomasti pidettävä kiinni. Meidän voimamme piilee siinä.

From Russia with hate. Arkistokuvassa EU:n nopean toiminnan joukkojen suomalainen taisteluosasto harjoittelee tilannetta, jonka kaltaisia Venäjä pyrkii nyt luomaan Länsi-Eurooppaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut