Omaishoidon palkkiot ovat hyvinvointialueen poliitikoille vaikea kysymys, eikä se jää viimeiseksi

Omaishoidon palkkioiden tasaaminen siten korkeimman palkkiotason mukaan maksaisi noin kolme miljoonaa euroa ja raha pitäisi ottaa budjetin sisältä.

11.9. 3:00

Päätös omaishoitajien palkkioista jäi maanantaina Satakunnan aluehallituksessa tekemättä.

Esitys oli, että hyvinvointialueella palkkiotasot yhtenäistettäisiin, mikä tarkoittaisi sitä, että osalla omaishoitajista palkkiot nousisivat ja osalla laskisivat.

Kunnat ovat nykyisellään maksaneet hyvin erisuuruisia palkkioita. Porissa vaihteluväli on ollut vaativuuden mukaan pyöreästi 608–1 621 euroa. Osa on mennyt lakisääteisellä minimillä, joka on 413–827 euroa.

Hyvinvointialueen virkamieskunta esitti kustannusneutraalia mallia, jonka mukaan Porissa korvaukset olisivat pudonneet vaativuusluokasta riippuen 160–720 euroa.

Esimerkiksi Raumalla ja Eurassa palkkiot nousisivat esitetyn malliin mukaan.

Päättäjillä on tapana viitata vaikeisiin päätöksiin etenkin silloin, kun ensin on nostettu omia tai oman viiteryhmän etuuksia ja sitten pitäisi leikata muilta.

Näitä vaikeita päätöksiä on edessä.

Viime keväänä hyvinvointialueelle rakennettiin valtava yli 250 hengen luottamushenkilöorganisaatio, jonka kokouspalkkiot ovat selvästi valtakunnan keskiarvon yläpuolella.

Myöskään virkamiesjohdon ei tarvitse murehtia elämäänsä palkkakuopassa.

Tilanne on kieltämättä kinkkinen. Jos kaikki omaishoitajat nostettaisiin Porin-mallin palkkioluokkiin, kustannusvaikutus olisi kolme miljoonaa euroa.

Yhtälössä pitää huomioida sekin, että jos porilainen omaishoitaja lyö hanskat tiskiin, niin se vasta tulee kalliiksi. Käytännössä vaihtoehtoja ovat yhteiskunnan järjestämä kotihoito tai laitospaikka.

Ympärivuorokautinen tuettu laitosasuminen maksaa pyöreästi 4 000 euroa kuukaudessa.

Satasairaalan kuudenteen kerrokseen muuttaneen hyvinvointialueen hallinto joutuu vielä useaan kertaan pohtimaan menojen ja tulojen epäsuhtaa.

Juuri nyt näyttää siltä, että valtion hyvinvointialueelle osoittamat rahat eivät riitä tuottamaan palveluita sellaisena kuin ne nyt ovat. Vajausta on hehtaariluokalla joitain kymmeniä miljoonia euroja. Tarkempaa summaa ei ole kerrottu julkisuuteen.

Satakunta ei tosin ole yksin eikä pahimmassa jamassa. Pohjanmaalla puuttuu 120 miljoonaa euroa.

On vastuullista tehdä taloudellisten reunaehtojen mukaisia päätöksiä, mutta kaksoisstandardit ovat ilmeisiä, jos ei ole valmis johtamaan esimerkillä.

Omaishoito on vain yksi asia.

Omaishoitajia on uudella hyvinvointialueella noin 2 400 ja heidän palkkioihinsa käytetään 18 miljoonaa euroa.

Hyvinvointialueen päättäjien eteen tulee vastaavia asioita jatkuvalla syötöllä. On pakko tehdä valintoja, ja silloin mitataan päätöksentekokykyä.

Erityisen hankala paikka on, kun palveluverkkoon kohdistuu muutospaineita. Osa puolueista on sitonut vaaleissa kätensä, ja äänestäjät odottavat, että mistään ei viedä.

On helppo lausua, että säästetään mieluummin seinistä kuin ihmisistä, mutta silti pitäisi vahvistaa lähipalveluita, koska keskussairaalassa hoito maksaa aina enemmän.

Päättäjillä ei ole muuta mahdollisuutta kuin siirrellä rahaa budjetin sisällä. Alijäämää ei saa tehdä, eikä verotusmahdollisuutta ole.

Artikkelia oikaistu: Porin kotihoidon palkkioiden vaihteluväli on 608–1 621 euroa eikä 608–621, kuten aikaisemmin kirjoitettiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut