Ei ole vaikea arvata, millainen keskustelu huumeiden käyttöhuoneesta Porin keskustassa syntyisi

Ihmisten pelot ovat ymmärrettäviä, mutta moni muu tärkeä kysymys tuntuu hautautuvan pelon alle.

21.8. 3:00

Ajatus valvotuista huumausaineiden käyttötiloista jakaa voimakkaasti mielipiteitä.

Yli 50 000 allekirjoitusta keränneen kansalaisaloitteen tukijat ja useat asiantuntijat ovat ainakin sitä mieltä, että tilojen avulla huumeidenkäyttäjät päätyisivät terveydenhuollon avun piiriin tehokkaammin.

Kannattajien mukaan myös ympäristön yleinen viihtyvyys paranisi. Kaduilta löytyisi vähemmän käytettyjä neuloja ja muutkin häiriötekijät vähenisivät.

vastustajat ovat puolestaan vedonneet siihen, että ympäristön viihtyisyys kärsisi käyttötilojen vuoksi.

Loogisena on pidetty niiden sijoittamista kaupunkikeskustoihin, joissa moni käyttäjä liikkuu. Tilojen saavutettavuuden puolesta puhuivat esimerkiksi Rauman seudun katulähetyksen ja Porin Sininauhan edustajat Ylen haastattelussa (18.8.).

Sijaintiin liittyvää väittelyä on käyty Porissa esimerkiksi Liisankadun päihtyneillekin avoimesta Lissu-palvelupisteestä ja Karjarannan tulevasta päihde- ja mielenterveyskuntoutujien yksiköstä.

Joidenkin mielestä niiden oikea osoite olisi jossain aivan muualla. Ei ole vaikea kuvitella, että sama haloo syntyisi, jos Porin keskustaan tulisi käyttöhuone.

On karu ajatus, että riippuvuussairaudesta kärsivät tulisi sysätä kauas muista ihmisistä. Edellä mainituista esimerkeistä käydyissä keskusteluissa tällaisetkin näkemykset ovat tulleet esille.

Häiriöt ovat asia erikseen ja niihin kritiikin esittäjät toivottavasti puuttuvat ilmoittamalla viranomaisille. Tiedon avulla viranomaiset voivat kohdentaa työtä sinne, missä heitä tarvitaan.

Pelko mahdollisista häiriöistä on ymmärrettävä, mutta sen alle tuntuu hautautuvan moni tärkeä kysymys.

Esimerkiksi se, miten todennäköisesti kohderyhmä on halukas käyttämään palvelua, joka sijaitsee kaukana omasta elinympäristöstä.

Tai se, millaisen viestin yhteiskunta antaa heikommassa asemassa oleville, jos heihin lähtökohtaisesti suhtaudutaan uhkana tai taakkana, jolle ei ole sijaa kanssaihmisten joukossa.

Soraääniä on poikinut sekin, että huumeiden käyttötilat mahdollistavat käytön.

Käyttötilat ovat haittoja vähentävää päihdetyötä. Sillä tarkoitetaan yksinkertaisesti sitä, että ”pääongelmasta” johtuvia oheisongelmia pyritään pitämään aisoissa.

Huumeidenkäyttäjälle tämä tarkoittaisi esimerkiksi sitä, että piikittämisestä tehdään mahdollisimman turvallista.

Ongelmallista päihteidenkäyttöä pidetään yhä yksilön omana valintana, vaikka asiantuntijat ovat eri mieltä. Haittojen vähentämistä on helppo pitää silkkana paapomisena.

Tapaturmaiset huumekuolemat ovat kuitenkin selkeästi lisääntyneet Suomessa viimeisen kymmenen vuoden aikana.

On hyvä muistaa, että jokainen vältetty tulehdus ja yliannostus on pois myös ensihoidon ja päivystyksen työkuormasta.

”On karu ajatus, että riippuvuussairaudesta kärsivät tulisi sysätä kauas muista ihmisistä.”

Miten huumeiden käyttöhuone otettaisiin vastaan, jos sellainen perustettaisiin Porin keskustaan? Aiempien keskustelujen perusteella vastustukselta tuskin vältyttäisiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut