Urheiluseurat kokevat suuren muutoksen – Kannattaako tulevaisuudessa tarjota toimintaa juniorien sijasta aikuisille?

Kun väki Satakunnassa vähenee ja vanhenee, urheiluseurat joutuvat miettimään toimintansa ja merkityksellisyytensä uudelleen. Porilaisessa jalkapallossa seurat miettivät tulevaisuuden identiteettiään toisenlaisista näkökulmista jo nyt.

7.8. 3:00

Satakunnassa on 333 urheiluseuraa. Luku perustuu Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen Kihun seuratietokantaan.

Seurat liikuttavat tuhansia, tai jopa kymmeniätuhansia ihmisiä. Satakunnassa liikkumattomuuden kustannuksiksi on arvioitu 124 miljoonaa euroa vuodessa. Ilman maakunnan 333 urheiluseuraa kustannukset olisivat vielä paljon suuremmat.

Kun väki vähenee ja ikärakenne vanhenee, on helppo ennustaa, että myös seurakenttä kokee tulevina vuosikymmeninä suuren muutoksen. Jo nyt monen seuran kannattaisi miettiä, mille väestöryhmälle toimintaa tarjotaan.

Tilastokeskuksen väestöennusteen mukaan alle 15-vuotiaiden määrä vähenee Suomessa vuoteen 2050 mennessä noin 160 000 ihmisellä. Samassa ajassa yli 65-vuotiaiden määrä kasvaa ennusteen mukaan noin 330 000 ihmisellä.

Urheilu- ja liikuntaseurojen kasvun potentiaali on aikuisissa. Kannattaisiko siis joidenkin seurojen kääntää jo kääntää katseet perinteisen junioriurheilun sijasta ikääntyneempään väestöön?

Siirtyminen lapsista ja nuorista aikuisiin vaatii toki myös toiminnan muuttamista. Aikuisissa huipulle tähtäävälle toiminnalle, tai kilpaurheilulle kysyntä on vähäisempää. Pääpaino on enemmän harrastamisessa, siinä että niin työikäiset kuin eläkeläisetkin ylipäätään liikkuvat. Samalla myös yhteiskunta kiittää, kun aikuiset liikkujat pysyvät poissa tilastoista, joissa kerrotaan liikkumattomuuden kustannusten kasvusta.

Tulevaisuuden muutoksen kohtaavat joka tapauksessa yhtä lailla pieni, mutta omassa ympäristössään merkitykseltään kokoaan suurempi yleisseurassa Karviassa kuin iso jalkapalloseura Porissa.

Kyse on juuri merkityksellisyydestä, sen lisäämisestä tai edes säilyttämisestä. Mitä seurat haluavat tulevaisuudessa olla, mitä ne haluavat tarjota? Samalla kun seurat joutuvat miettimään tulevaisuuden toimintaansa, määrittävät ne myös tulevaisuuden identiteettinsä.

Kun puhutaan urheiluseurojen toiminnasta, niiden merkitystä viihteen ja katsojaelämysten tarjoajanakaan ei ole syytä vähätellä. Porissa jalkapallon paikallispeli veti torstaina yleisömäärän, johon puolet pääsarjajoukkueistakaan eivät ole tällä kaudella päässeet. Samalla porilaisseurat joutuvat jo miettimään, mitä ne haluavat tulevaisuudessa olla, ja mitä ne haluavat tarjota.

Porissa jalkapalloseurat miettivät identiteettiään hieman toisenlaisista näkökulmista jo nyt.

FC Jazzin ja Musan Salaman paikallispeli maan kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla veti torstaina 2 847 katsojaa. Suomen kahdestatoista pääsarjaseurasta tasan puolet ei ole yltänyt tällä kaudella kertaakaan yhtä kovaan yleisömäärään.

Paikallispelit tuovat Porissa yksittäiset katsojapiikit, mutta antavat ne kuvaa myös lajin kiinnostuspotentiaalista. Kun puhutaan urheiluseurojen toiminnasta, niiden merkitystä viihteen ja katsojaelämysten tarjoajanakaan ei ole syytä vähätellä.

Tulevaisuudessa porilaisseurat eivät halua tarjota yksittäisiä hienoja paikallispelejä, vaan elämyksiä valtakunnallisella huipulla. Totuus on tunnustettu ääneen: yhdenkään porilaisseuran rahkeet eivät riitä yksin pääsarjaan.

Seuraavaksi luodaan pohjaa yhdistymiselle tai voimien keskittämiselle. Samalla ainakin jonkun on osattava luopua perinteisestä ajatuksesta, että miesten edustusjoukkue on toiminnan veturi ja kasvot.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut