Porin kaupunginjohtajan virka on nyt kiinnostava

Kuntatalouden ennakoitavuus antaa mahdollisuuksia luovalle elinvoimapolitiikalle. Porissa sille on hyvät mahdollisuudet.

2.7. 3:00

Porin kaupunki on määritellyt askelmerkkinsä uuden kaupunginjohtajan valinnalle. Haku on elokuussa ja valinta marraskuussa.

Aikataulun julkistaminen onkin tässä vaiheessa järkevää, sillä kiihkein lobbaustyö uuden kaupunginjohtajan pestaamiseksi tehdään Suomi-Areenan kulisseissa. On saatava liikkeelle viesti, joka tavoittaisi parhaimmista parhaimmat hakijat.

Oman lobbauksen lisäksi kaupunki käyttää rekrytoinnissa headhunter-yhtiötä, joka myös arvioi ja haastattelee hakijoita.

Oleellista on se, että kaupunki ei käytä haussa suostumusmenettelyä. Tämä tarkoittaa sitä, ettei uutta kaupunginjohtajaa tuoda esille kabinetin ovien takaa ”on sovittu” -asiana.

Kaupunkilaisilla on täysi oikeus tuntea valittavan uuden kaupunginjohtajan nimi, tausta ja mielipiteet etukäteen.

Kaupungilla on todennäköisesti tähtäimessään elinvoimapolitiikan keulakuva, jolla yhdistyvät hallinnollinen osaaminen, hyvät verkostot, luontainen pr-kyky sekä ylivoimainen vainu potentiaaleista uusista hankkeista ja yrityksistä. Oma erityinen osaamisalue on korkeakoulupolitiikka.

Vaikka sote-uudistus on vapauttamassa kuntayhtymistä suuren joukon osaavia hallinnon ihmisiä, on vaikea kuvitella, että Porin valinta olisi alalta, joka jää kokonaan pois kaupungin omasta paletista.

Kuntajohtajien työpaikoilla on ollut pitkään heikko maine. Työstä ei juuri kiitosta ole saanut ja sitä on leimannut epävarmuus taloudesta sekä poliitikkojen kulloisistakin mielenliikkeistä.

Työn houkuttavuus on saamassa nyt ratkaisevan käänteen.

Vaikeasti ennakoitavien perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon kustannuksien siirtyessä hyvinvointialueille, vähenee samalla myös kuntajohtajan stressitaso. Vaikka kuntatalouden ennusteet eivät ole hyviä, matkan varrelle ei ole tulossa ennustamattomia ikäviä yllätyksiä.

Porin kaupunginjohtajaN kuuden vuoden määräaikainen virka on itse asiassa jopa houkutteleva pesti. Sivistystoimiala ja tekninen toimiala ovat kaupungissa hyvässä iskussa.

Liikkumavara antaakin mahdollisuuksia keskittyä aiempaa paremmin kaupungin elinvoimastrategian toteuttamiseen.

Sote-murheiden sijasta Porin tulevalla kaupunginjohtajalla on takataskussaan myös kaksi käytettävissä olevaa talouskorttia, joita harvalla muulla kaupungilla on samanaikaisesti tarjolla. Pori Energia Oy ja Porin Satama Oy ovat suhdanteiden niin salliessa hyviä tuottojen takojia kaupungille.

Uuden johtavan virkamiehen edessä on perinteisesti myös poliittinen kuherruskuukausi, jolloin uteliaisuus jättää varjoonsa perinteisen puolueiden välisen sotakirveiden heilutuksen. Tätä todennäköistä rauhan aikaa lisää myös hämmennys siitä, mihin uomiinsa elämän virta kaupungissa asettuu hallinnon täydellisessä uusjaossa.

Porin kaupunginjohtajan viran hakijoista on etukäteen vilauteltu spekulaatioita. On hyvin todennäköistä, että tällä kertaa esille nousee kokonaan uusia nimiä.

Porin uusi kaupunginjohtaja ei tule kaupunkilaisille puskista. Suostumusmenettelyä ei hyväksytä valinnassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut