Ympäristökysymys ja Venäjä-kytkös rasittavat Nornickelin suunnitelmia

Maailmantilanne on asettanut Nornickelin Harjavallan nikkelitehtaan ristiriitaiseen erityisasemaan.

19.6. 3:00

Nornickel Harjavalta esitteli nikkelituotannon laajennushanketta yleisötilaisuudessa maanantai-iltana. Harjavalta-sali humisi tyhjyyttään.

Kiinnostuksen puute voi liittyä siihen, että yhtiön Kremliin kytköksissä oleva venäläisomistus on näinä aikoina asia, jota olisi mieluummin vain miettimättä – tai että hankkeeseen ei uskota.

Yhtiön on tarkoitus kasvattaa nikkelin vuosituotantoa 60 000 tonnista yli 100 000 tonniin vuoteen 2026 mennessä. Suunnitelma julkistettiin vuosi sitten ennen Ukrainan sotaa, joka ei ole suinkaan ainut esiin noussut epävarmuustekijä.

Lue lisää: Nornickel Harjavallan suunnitelma kaksinkertaistaisi tuotannon

Ensinnäkin laajennukseen tarvitaan uusi ympäristölupa. Nornickelin kanssa samalla Torttilan teollisuusalueella sijaitsevan BASF:n akkumateriaalitehtaan tapauksessa on nähty, että luvat ovat nyt kiven alla.

BASF:n laitoksen ympäristölupa kumottiin hallinto-oikeudessa. Syynä oli muun muassa sijainti pohjavesialueella. Nornickelin laitokset sijaitsevat samalla pohjavesialueella.

Yhtiö kertoi maanantaina, ettei laajennus kasvattaisi päästöjä. Siitä ei välttämättä ole apua, koska ympäristölakia on tulkittu oikeusasteissa aiempaa tiukemmin.

Vanhoja, voimassa olevia ympäristölupia ei voida kumota taannehtivasti, mutta uutta lupaa voi olla vaikea saada, vaikka vaikutukset pysyisivät ennallaan.

Lue lisää: Luonnonsuojelijat valittivat BASF:n ja Venatorin yhteisestä koetoiminnasta – oikeudella vajaa kuukausi aikaa reagoida

Kokonaan toinen asia on kysymys siitä, haluavatko venäläiset omistajat investoida nikkelitehtaaseen, joka sijaitsee Naton jäsenyyttä hakevassa länsimaassa.

Asia ei ole aivan yksinkertainen.

Tullin ulkomaankaupan tilastojen mukaan Suomen tuonti Venäjältä kasvoi yli 60 prosenttia maaliskuussa 2022 verrattuna maaliskuuhun 2021.

Taustalla oli yhtenä suurena osatekijänä nikkelimalmin tuonnin erittäin kova, yli 450 prosentin kasvu vuoden takaiseen verrattuna.

Huhtikuun ennakkotilastojen mukaan Venäjän tuonnin kasvu on taittunut, mutta se ei silti muuta miksikään sitä asiaa, että nikkelijunat kulkevat edelleen Harjavaltaan.

Lue lisää: Harjavallan nikkelitehtaan pääomistaja Vladimir Potanin on sota-ajan Venäjän suuri talousvoittaja – Lue tästä oligarkin taustat ja miten Potanin hyötyy sodasta

Harjavallan jalostamo on venäläisen nikkelin reitti maailmalle. Se myös tuottaa korkealaatuisempia nikkelituotteita kuin Nornickelin laitokset Venäjällä.

Nornickel työllistää Harjavallassa nykyisellään noin 300 ihmistä. Sen merkitys Harjavallan kaupungille on valtava. Se on myös olennainen lenkki Harjavallan teollisuuskeskittymässä.

Suuren alueellisen merkityksen lisäksi nikkelijalostamo on elintärkeä eurooppalaiselle teollisuudelle. Nikkelituotteita käytetään muun muassa teräksen valmistuksessa ja akkuteollisuudessa.

Harjavallan nikkelijalostamolla on strategista merkitystä niin lännelle kuin idälle, siksi sillä on maailmanpoliittisessa tilanteessa erityinen asema, jota kukaan ei haluaisi lähteä horjuttamaan.

Nornickelin kemikaalitehtaan tuotteita käytetään muun muassa akkuteollisuudessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut