Syytä olla tarkkana: väärin kierrätetty litiumakku on liian usein syy kierrätyslaitosten tulipaloille

Jokainen on velvollinen kierrättämään jätteensä oikein. Myös kierrätyslaitoksilta täytyy vaatia tarkkuutta ja ympäristön huomioimista.

11.6. 3:00

Jätekasoissa syttyvät tulipalot näyttävät valitettavasti yleistyvältä ilmiöltä. Pelkästään Satakunnasta on lukuisia esimerkkejä viime vuosilta.

Porin Tahkoluodossa Stena Recyclingin tontilla syttyi palamaan jätekasa torstaina. Stena Recyclingin tuotantojohtajan Timo Jussilan mukaan palanut kasa koostui sekalaisesta kierrätysmetallista.

Pelastuslaitokselle tällaiset tulipalot ovat usein vaikeita sammutettavia. Romuautoista peräisin olevassa metallikasassa voi olla seassa paljon muitakin aineita kuten esimerkiksi muovia. Cocktail palaa korkeassa lämpötilassa.

Lue lisää: Metallijätekasan sammutus saatiin päätökseen – savu ei aiheuta enää vaaraa

Kierrätysyrityksiä ei ainakaan yleistäen pitäisi syyllistää tulipaloista, sillä ne tekevät tärkeää työtä. Maailmassa lojuu valtavat määrät vaikeasti kierrätettävää romua, joka on käsiteltävä tavalla tai toisella.

Metallien kierrättäminen on myös ilmeisen hyvää liiketaloutta. Kierrätysyrityksiltä täytyy vaatia tarkkuutta ja oman ympäristönsä huomioimista.

Tässä vaiheessa ei tiedetä Tahkoluodon kierrätysmetallikasan palon syytä. Sen selvittäminen aukottomasti voi olla myös mahdotonta.

Voidaan kuitenkin todeta tyypillinen romunkierrätyksen vaaratilanne: väärään paikkaan päätyneiden tai väärin käsiteltyjen litiumioniakkujen on arvioitu olleen usein syy tulipaloille.

Käytetyt akut voivat kolhiintuessaan ”herätä henkiin” ja aiheuttaa tulipalon. Niille on pahaenteinen nimityskin, zombiakku.

Raumalla paloi loppuvuodesta 2017 lyijyakkujen kierrätyslaitoksessa. Tampereella oli lähialueen asukkaiden evakuoinnin aiheuttanut metallijätekasan tulipalo toukokuussa 2020. Porissa Aittaluodon teollisuusalueella paloi iso jätekasa syyskuussa 2020.

Kaikissa näissä tapauksissa palon syyksi epäiltiin muun jätteen joukkoon joutunutta litiumioniakkua. Esimerkkejä olisi paljon muitakin.

Kierrätysmetallikasassa syttyvä tulipalo on vaikea sammuttaa ja vaatii paljon vettä. Kuva on torstailta.

Kierrätyksessä pitää olla tarkkana sen kanssa, että vaaralliset aineet päätyisivät niille tarkoitettuihin keräyksiin. Se on meidän kaikkien asia muistaa. Älypuhelimet ovat todennäköisesti maailman yleisintä kuluttajateknologiaa, joissa käytetään litiumioniakkuja.

Asiaa voitaisiin auttaa kierrätyslaitosten teknisillä varmistuksilla. Esimerkiksi Satakunnan ammattikorkeakoulussa tutkitaan ongelmallisten akkumateriaalien tunnistamista konenäöllä. Ihanteellisesti tämä toimisi niin, että automatiikka havaitsisi ongelmamateriaalit kierrätyslaitoksella ja nappaisi ne ajoissa sivuun.

Siihen ei voi tyytyä, että romukasoissa nyt vain palaa aika ajoin – etenkin kun nämä tulipalot ovat usein hankalia sammuttaa ja savukaasuiltaan mahdollisesti ympäristölle hyvinkin haitallisia. Romunkierrätyksen prosesseihin ja lupien valvontaan on kiinnitettävä huomiota.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut