Raumalla pitäisi jo päästä eteenpäin kauppakeskuksen rakentamisessa

Kaupunkikeskustan investoinnit ovat olleet jumissa jo vuosikausia ja keskustelu junnaa paikallaan.

28.5. 5:00

Uudet luonnosasteen havainnekuvat Rauman Kanalin länsirannan kauppakeskuksesta (Satakunnan Kansa 24.5.) saivat jälleen tutun keskustelumyllyn käyntiin.

Facebookissa asiasta kertovaa juttua kommentoitiin sadoilla klikkauksilla ja kymmenillä kannanotoilla. Suuri enemmistö on kuitenkin hiljaa ja seuraa sivusta jo varsin jankuttavaksi juuttunutta keskustelua.

Turkulainen Reale Oy – Ganal Kehitys Oy -yhtiöryhmä tarjoaa nyt kevennettyä, vaiheistettua mallia kauppakeskuksen rakentamiseen. Ensin rakennettaisiin kaksi liikerakennusta, joista toinen Valtakadun puoleiseen osaan ja toinen Tarvontorin tontin toiselle laidalle. Jälkimmäiseen sijoittuisi kaukoliikenteen bussiterminaali, joka on nyt väliaikaistiloissa parakeissa Pyhän Ristin kirkon naapurina.

Vaiheissa rakentaminen on pelkästään ymmärrettävää, sillä yleinen maailmanmeno ja koronaepidemia ovat muuttaneet merkittävästi markkinatilannetta. Epävarmoja aikoja on edessä vastakin.

Kanalinrannan kauppakeskuksen uusi suunnitelma on ensimmäiseen verrattuna merkittävästi kevennetty. Luonnoskuva nosti jälleen tutun keskustelun puolesta ja vastaan.

Kanalinrannan kauppakeskuksesta on väännetty jo yli vuosikymmen. Kaupunki solmi vuonna 2010 Skanskan kanssa suunnittelusopimuksen entisen, jo puretun kauppakeskus Tarvontorin uudelleenrakentamisesta.

Sen jälkeen se on edennyt kahden asemakaavamuutoskierroksen ja valitusten jälkeen rakennuslupaan, joka ei siis ole todeksi muuttunut. Vastustavien kannanottojen taustalla on ymmärrettävästi huoli Vanhan Rauman ja sen liike-elämän kilpailuasemasta, kun tai jos kauppakeskus tulee.

Ilmeisen pieni vähemmistö on saanut äänekkäällä vastustuksellaan aikaan sen, ettei muutoinkaan Rauman ydinkeskustaan ole juuri tullut yksityisiä investointeja ja palvelulisäyksiä.

Uuteen hahmoon suunniteltu kauppakeskusrakennus tarvitsee todennäköisesti uuden rakennusluvan. Onko senkin riskinä, että uudet valituskierrokset käynnistyvät? Tuoreimman keskustelumyllytyksen perusteella saattaisi voida varoen päätellä, että kevennetty malli on saanut kannattajia puolelleen.

Kovaäänisimmät ovat vaatineet, että Rauman kaupungin pitäisi ottaa kauppakeskustontti haltuunsa ja kaupungin päätöksenteollaan pitäisi ohjata mitä liiketiloja ja -tarjontaa olisi lupa ydinkeskustaan tuoda tai rajata pois. Aika kova vaatimus poliittiselle päätöksenteolle.

Vaikka kaupunki ei kauppakeskustonttia omistakaan, on vuosien varrella tehty esityksiä muun muassa kauppahallin, puiston ja luistinradan rakentamisesta kauppakeskuksen sijaan. Toistuvasti on esitetty 1970-luvun alussa puretun, arkkitehti Wivi Lönnin suunnitteleman lyseorakennuksen uudisrakentamista.

Kukaan vaan ei ole perustellut mihin tarvittaisiin Rauman ydinkeskustassa uutta koulurakennusta, joka edustaisi suunnittelua runsaan vuosisadan takaa. Purettu lyseorakennus oli kyllä arkkitehtonisesti hieno. Olennaista kuitenkin, ettei toisen omistamalle tontille saa tässä maassa rakentaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut