Tuulivoiman lisääminen on välttämätöntä, jos energiaomavaraisuutta halutaan kasvattaa

Satakunnan rooli energiamaakuntana on merkittävä. Uusiutuvan energiantuotannon lisääminen vetäisi perässään uusia teollisia investointeja.

14.5. 3:00

Iso osa merkittävistä investointihankkeista ja -ideoista Satakunnassa liittyy nyt energiaan.

Listalta löytyy muun muassa vihreän vedyn ja synteettisen metaanin tuotantolaitoksia Harjavaltaan suunnitteleva P2X Solutions, akkuteknologian kanssa toimivat Æsir Technologies Inc. Kokemäellä ja ilman ympäristölupaa jäänyt BASF Harjavallassa sekä biopolttoaineiden jalostamoa puuhaava Bioenergo Porissa.

Porilainen pörssiyhtiö Enersense ilmoitti vastikään laajentavansa toimintaansa tuulivoiman tuottajaksi. Tästä saatiin esimakua perjantaina, kun Enersensen tytäryhtiö Megatuuli ja ranskalainen vihreän energian yhtiö Valorem kertoivat merkittävästä yhteistyösopimuksesta tuulivoimahankkeissa.

Pori Energia on myös tuulivoimatrendissä mukana ja perustanut tytäryhtiön tuottamaan tuulivoimapalveluja.

Suurin osa energiahankkeista on käynnistynyt ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan, mutta sota on tehnyt niistä erittäin ajankohtaisia.

Tavoite energiaomavaraisuudesta ja vihreä siirtymä ovat saaneet myötätuulta, vaikka rakentamisen kustannukset ovat voimakkaassa nousussa.

Tuulivoiman kehittäminen ja lisääminen on välttämätöntä, jos energiaomavaraisuutta halutaan parantaa.

Satakunnalla on esimerkiksi tuulivoimassa etulyöntiasema, sillä maakunnassa aloitettiin tuulivoimamarkkinoiden rakentaminen jo 2000-luvun vaihteessa.

Prizztech on tehnyt taustalla näkymätöntä ja hyvää työtä, josta ei paljon kiitosta ole tullut. Satakunnasta on osin varkain tullut merkittävä tuulivoimatuottaja Suomessa.

Satakunta on todellinen energiamaakunta, jossa toki Olkiluodon ydinvoimaloilla on myös merkittävä rooli.

Tuulivoima on saanut todella paljon uusia kierroksia, kaikki on nyt suurempaa ja parempaa.

Teknologista kehitystä kuvaa hyvin se, että megawattiluokan tuulivoimaloita puretaan Reposaaren pengertieltä, mutta suunnitellun Tahkoluodon merituulipuiston voimalat olisivat teholtaan 11–20 megawattia.

Merituulipuiston suunnittelu jouduttiin käynnistämään alusta, koska Porin kaupungin päätöksenteossa on ollut esteellisyyksiä. Vastaavasti Lammin tuulivoimapuisto kaatui esteellisyyteen.

Tällaiset hallinnolliset virheet viivästyttävät hankkeita vuosia ja euroja kuluu.

Tuulivoiman ongelmat ovat tutut. Tuulivoima on hyvä energianlähde, kunhan myllyjä ei rakenneta takapihalle, ja jos on tyyntä, energiaa ei synny.

Yksi iso ratkaistava asia onkin, miten energiaa voidaan kustannustehokkaasti varastoida. Tuulivoima tarvitseekin rinnalleen myös muita energiaratkaisuja.

Maakunnan vahva perusteollisuus kuluttaa sähköä, ja uusiutuvalle energialle on kysyntää.

Lähitulevaisuudessa uusiutuvan energian rooli on merkittävä uusia investointipäätöksiä tehdessä. Jos tarjolla on vihreää sähköä, se suorastaan imee rinnalleen energiaa kaipaavaa teollisuutta.

Tavoite energiaomavaraisuudesta ja vihreä siirtymä ovat saaneet myötätuulta, vaikka rakentamisen kustannukset ovat voimakkaassa nousussa.

Hyötytuulen tuotantojohtaja Leena Hacklin varmisti kuluvalla viikolla tuulivoimaloiden purkua Reposaaren pengertiellä. Yhtiöllä on alkamassa kesällä Oosinselän tuulivoimapuiston rakentaminen Porin ja Eurajoen alueella.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut