Satakunnassa järjestetystä sotaharjoituksesta tuli osa venäläistä informaatiovaikuttamista

Venäjän valtaapitävät oikeuttavat tekojaan vetoamalla voittoon natseista toisessa maailmansodassa. Ongelma on Suomen kannalta se, että myös me sovimme tähän natsitarinaan.

7.5. 3:00

Satakunnassa järjestettävä Arrow 22 -sotaharjoitus antoi oivan oppitunnin siitä, miten informaatiovaikuttaminen toimii.

Sotaharjoitusta pystyttiin käyttämään Venäjän hallinnon haluaman maailmankuvan edistämiseen.

Viime viikonloppuna kuvattu video pitkästä junasta täynnä panssarivaunuja keskellä Tamperetta levisi sosiaalisen median kautta venäläisille propagandasivustoille ja lopulta myös kansainväliselle uutistoimisto Reutersille.

Propagandasivustojen toistama valheellinen väite oli, että Suomi siirtää sotakalustoaan itärajalle. Kun mukana oli sinänsä aitoa videokuvaa panssarivaunuja kuljettavasta junasta, väite oli helppo omaksua ja se siirtyi myös pienillä varauksilla Reutersille.

Todellisuudessa kyseessä oli normaali kaluston siirto sotaharjoitukseen ja juna kulki idästä länteen.

Venäläiset informaatiovaikuttajat onnistuivat tavoitteissaan erittäin hyvin, kun väite levisi perinteiseen mediaan asti.

Videokuvan yhteyteen liitetty valheellinen väittämä toistaa Venäjän valtaapitävien ylläpitämää maailmankuvaa, jossa länsimaat uhkaavat Venäjää.

Totalitaarinen vallankäyttö perustellaan uhalla, jossa Venäjä on hyvän puolella ja hyvää saa puolustaa tarvittaessa vaikka voimankäytöllä.

Koko nykyisen itseensä käpertyneen Venäjän lähtökohta ja ydin on voitto natsi-Saksasta toisessa maailmansodassa. Venäjän voitto natseista on kansan suuri tarina ja siksi sitä sekä natsi-termiä toistellaan Ukrainan sodan yhteydessä.

Venäjän valtaapitävien välittämä valheellinen mielikuva on, että maan erikoisoperaatio natseja vastaan on oikeutettu.

Suomen kannalta on ongelmallista, että myös me sovimme samaan natsitarinaan, koska jatkosodassa taistelimme rinnan saksalaisten kanssa.

Ensimmäiset merkit on jo nähtävissä.

Marsalkka Mannerheim on ollut pitkään arvostettu hahmo myös Venäjällä, mutta nyt ensimmäiset väitteet hänen natsimenneisyydestään on jo julkaistu.

Tunnettuja ruotsalaisia väitetään natseiksi julistekampanjassa Venäjällä. Natseiksi leimataan mm. klassikkokirjailija Astrid Lindgren ja elokuvaohjaaja Ingmar Bergman.

Nato-prosessin edetessä tällaiset informaatiovaikuttamiset lisääntyvät.

Venäjän tavoitteena on oikeuttaa omat toimet kansalaisilleen ja saada myös informaatiovaikuttamisen kohde tekemään itselleen haitallisia päätöksiä.

Suomen kannalta tilanne on kohtuullisen hyvä, sillä kansa on yhtenäinen ja omaa melko hyvän medialukutaidon.

Olennaista on avata yksittäisten informaatiovaikuttamisten taustalla olevaa isoa narratiivia, strategiaa ja tavoitteita.

Informaatiovaikuttamisessa kyse on aseesta, ei vuorovaikutteisesta keskustelusta.

Suomen puolustusministeri Antti Kaikkonen ja Iso-Britannian puolustusministeri Ben Wallace pitivät keskiviikkona yhteisen tiedotustilaisuuden Arrow 22 -sotaharjoituksen yhteydessä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut