Pieni kyläkoulu on fiksu ratkaisu vain tiettyyn rajaan asti

Kyläkoulujen tunteikas juupas–eipäs -keskustelu ei palvele lapsen etua.

8.5. 3:00

Monissa Satakunnan kyläkouluissa opiskellaan lakkautusuhan alla. Päätös koulun lakkauttamisesta on aina kipeä.

Pienellä opetusyksiköllä on kiistattomia etuja. Pienet ryhmäkoot ja lyhyet koulumatkat lisäävät turvallisuuden tuntua. Lisäksi pienillä kyläkouluilla on kokoaan suurempi merkitys kyläyhteisöille, joissa ne sijaitsevat.

Kun oppilasmäärä menee liian vähäiseksi, pienuus menettää etunsa. Koulujen keskittämisessä haittapuolelle menee väistämättä lisääntyvät koulukuljetukset.

Pieneksi kouluksi määritellään usein alle 50 oppilaan koulut tai koulut, joissa on yhdysluokkaopetusta. Näitä määritelmiä käyttävät esimerkiksi Opetushallitus ja Tilastokeskus.

Satakunnassa alle 50 oppilaan koulut ovat harvassa. Karvia keskitti koululaiset 200 oppilaan yhtenäiskouluun syksyllä 2017. Neljä kyläkoulua lakkautettiin kerralla.

Yhden koulun malliin ovat päätyneet myös Pomarkku, Merikarvia ja Siikainen. Huomattavasti suuremmassa Harjavallassa alakouluja on enää kaksi.

Oppilasmäärään nähden Nakkilassa on runsaasti kouluja. Kunnassa toimii vielä neljä kyläkoulua. Syksyllä Ruskilan koululla olisi enää 16 oppilasta nykyisen 25:n sijaan.

Eurajoella lakkautusuhan alla on Rikantilan syksyllä 12 oppilaaseen hupeneva koulu.

Näin pienten koulujen lakkautukselle on vahvat perusteet.

Ulvilassa taistellaan Koskin koulun puolesta. Sen ja Kaasmarkun koulun 3.–6. -luokkalaisia ollaan siirtämässä toisiin kouluihin. Koskin koulun oppilasmäärä on tällä hetkellä noin 60. Muutoksien syyksi on kerrottu kouluverkon ylikapasiteetti.

KOULUJEN lakkautus herättää vahvaa vastustusta. Kyläkoulun kuolema povaa kyläyhteisön hiljenemistä.

Harva kunta lakkauttaa kouluja ilolla. Elinvoimaiset kylät ovat kunnille tärkeitä. Siksi kouluja ylläpidetään vielä silloinkin, kun se ei ole enää taloudellisesti järkevää.

Kyläkoulun lakkautus ei ole syy kylän hiljenemisestä vaan seuraus. Jos väki vähenee kylästä, jossakin tulee kipupiste vastaan, kuinka kauan kunnan muiden yksiköiden kustannuksella kyläkouluja voidaan ylläpitää.

Pedagogisesti pieni yksikkö on periaatteessa hyvä. Sekin vain tiettyyn pisteeseen saakka. On perusteltua kysyä, toteutuuko alle 20 oppilaan koulussa opetukselliset ja sosiaaliset tarpeet yhtä lailla kuin hieman suuremmassa yksikössä?

Eivät lapset heitteillä ole suuremmissakaan yksiköissä. Tosiasiallisesti muutaman sadan oppilaan koulukin on varsin pieni, kun ryhmäkoot pysyvät kurissa.

Kyläkoulujen lakkautuspäätökset ovat kovia. Niitä tehdessä on syytä pysyä faktoissa ja tarkastella kokonaisuutta. Pelkkä pieni vastaan iso kahtiajako ei ole hedelmällistä. Tärkeintä on järjestää opetus oppilasmäärään nähden tarkoituksenmukaisissa yksiköissä.

Oikaisu 8.5. kello 9.28. Tekstissä oli aiemmin maininta Nakkilan Viikkalan koulusta, vaikka kyseessä on Ruskilan koulu, jota esitetään lakkautettavaksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut