Kun pöydällä on laskupino, sairastetaan kotona vailla hoitoa

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksujen perinnän kohtuullistamisessa on tehtävä vielä paljon työtä.

Sote-palvelujen asiakasmaksuja voidaan huojentaa tai jättää perimättä. Moni ei mahdollisuudesta tiedä.

30.4. 3:00

Satakunnan Vasemmistoliitto on vaatinut kevätpiirikokouksessaan inhimillisyyttä sote-asiakasmaksujen perintään.

Piirijärjestö muistutti, että ulosottoon päätyi viime vuonna lähes 560 000 sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksua. Maksut rasittavat erityisesti pienituloisia, paljon palveluja käyttäviä, ja maksukatosta huolimatta moni on joutunut talous- ja velkaongelmiin sote-maksujen vuoksi. Pikavippien otto sairauskulujen maksuun vain syventää kierrettä, jossa piilee myös vakavan psyykkisen sairastumisen vaara.

Maksamattomat asiakasmaksut on sote-puolella usein ulkoistettu yksityisille perintäyhtiöille. Perintäkulut voivat nousta asiakkaille varsin suuriksi. Pitkän kierrätyksen jälkeen ne kiepsahtavat takaisin yhteiskunnan maksettavaksi asiakkaan toimeentulotuen kautta. Yhteiskunta siis lyö kirveellä omaan nilkkaansa.

Kokonaan oma lukunsa on se, että terveydenhuollon palveluita tarvitsevat vähävaraiset empivät tilata ambulanssia tai mennä lääkäriin laskujen pelossa. Pahimmassa tapauksessa akuutin hoidon laiminlyönti johtaa komplikaatioiden takia pitkään ja kalliiseen hoitojaksoon erikoissairaanhoidossa.

Laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista on toki hyvä yritys korjata niitä ongelmia, joita koituu maksuvaikeuksista. Se antaa mahdollisuuden huojentaa asiakasmaksua tai jättää se kokonaan perimättä. Lisäksi velvollisuus alentaa tai jättää maksut perimättä koskee myös lyhytaikaista laitoshoitoa.

Päätös asiakasmaksujen alentamisesta tai perimättä jättämisestä on tehtävä ennen toimeentulotuen myöntämistä. Usein mahdollisuus maksun huojentamiseen tai perimättä jättämiseen jää kuitenkin käyttämättä. Tilanteet tulevat eteen nopeasti. Kun tuulisessa kevätsäässä on mielessä se, että tuleeko se Kela-taksi, harvempi pohtii asiakasmaksuja. Kun asiakasmaksu sitten tupsahtaa, tingitään jostain muusta.

Satakunnan Vasemmistoliitto vaati julkilausumassaan, että hyvinvointialueen toiminnassa huomioidaan ja ennaltaehkäistään sote-maksuista aiheutuvia rahavaikeuksia ja ylivelkaantumista.

”Tämä edellyttää aktiivista tiedottamista maksuhuojennuksen mahdollisuudesta, riittävän sosiaalisen asiakastuen varmistamista sekä perinnän järjestämistä voittoa tavoittelematta ja sosiaalisesti vastuullisella tavalla”, julkilausumassa todettiin.

Vaatimuksissa ollaan oikeassa.

Uusi hyvinvointialue on talousyksikkönä niin suuri, että perinnän järjestäminen ilman ulkoistusta olisi tavoiteltavaa.

Ennen kaikkea hyvinvointialueella on mahdollisuus korjata kirjavuudet, joita on ollut vaihtelevina käytäntöinä eri kunnissa ja kuntayhtymissä.

Asiallinen neuvonta, eri lähtökohdista olevien asiakkaiden kohtaaminen ja inhimillisyys ovat hyviä peruspilareita hyvinvointialueelle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut