Satakuntalaiset energiayhtiöt maksavat edelleen ydinvoimahankkeesta, joka ei koskaan valmistu

Fennovoiman ydinvoimalasta tuli projekti, johon venäläisomistajaa lukuun ottamatta kukaan ei haluaisi enää osallistua, mutta irti ei pääse.

9.4. 3:15

Pyhäjoen ydinvoimalaprojektissa työt jatkuvat, vaikka esimerkiksi elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) on sanonut, ettei hän esittele Fennovoiman rakentamislupaa valtioneuvostolle.

Tilanne on ikävä esimerkiksi satakuntalaisille energiayhtiöille, jotka ovat osakkaana Voimaosakeyhtiössä, joka on taas Fennovoiman pääomistaja.

Satakunnasta mukana ovat paikallisista sähköyhtiöistä Rauman Energia, Lammaisten Energia, Kokemäen Sähkö, Sallila Energia, Köyliön-Säkylän Sähkö, Paneliankosken Voima, Vatajankosken Sähkö ja myös pörssilistattu Enersense International Oy.

Käytännössä tilanne on nyt se, että sijoitetut pääomat ovat hyvin todennäköisesti menetetyt, mutta maksut jatkuvat, eikä hankkeesta pääse eroon. Rauman Energia on esimerkiksi toistaiseksi sijoittanut voimalahankkeeseen 15,6 miljoonaa euroa, jonka yhtiö joutuu alas kirjaamaan taseestaan.

Ydinvoimaprojektista pääsisi eroon ainoastaan omistusjärjestelyillä, mutta ymmärrettävästi osakkeilla ei ole kysyntää. Yhtiöiden on pysyttävä mukana ja hoidettava velvoitteensa, vaikka ydinvoimaprojekti ei koskaan valmistu.

Osakaskassopimuksissa on tiettävästi määritelty tiukat ehdot ja rajut sanktiot, jos osakas irtautuisi hankkeesta. Aikanaan vastuut muotoiltiin ankariksi, jotta venäläisomistaja ei vetäydy voimalan rahoitusvastuusta. Nyt nuo ehdot kahlitsevat kotimaiset omistajatahot hankkeeseen, joka ei toteudu.

Energiayhtiöt toivovat, että maan hallitus ja viranomaiset päättäisivät hankkeen. Lintilä taas haluaisi, että yhtiönsä kautta mukana oleva venäläinen Rosatom tekisi johtopäätökset.

Rosatom on jo ilmoittanut, että hanke jatkuu ja osakkaat jatkavat sitoutumistensa täyttämistä kuten ennenkin.

Selvää on, että jossain vaiheessa hanke pysähtyy, mutta siihen asti maksut jatkuvat.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on tuonut jo aikanaan huolta herättäneet riskit pintaan.

Fennovoima-päätöksen perusteita ja taustoja on ymmärrettävästi käyty uudelleen läpi. Jälkiviisaus on helppoa, kun katsomme maailmaa toteutuneen tilanteen kautta.

Kritiikki on tarpeen, sillä sen kautta voimme oppia ja kehittyä.

Oleellista on, että tulevaisuuteen voimme vaikuttaa.

Ukrainan sodassa on nähty, että Venäjän sotavoimat eivät kaihda siviileihin kohdistuvia julmuuksia tai maan infrastruktuurin systemaattista tuhoamista.

Yhtenä osoituksena häikäilemättömyydestä ja pelkoja herättävästä Suomi-skenaariosta on myös se, että venäläiset valtasivat esimerkiksi Tšernobylin ydinvoimalan.

Fennovoiman ydinvoimalaprojektin hyvä puoli on se, että laitos ei ehtinyt koskaan valmistua.

Jälkiviisaus on helppoa, kun katsomme maailmaa toteutuneen tilanteen kautta.

Fennovoiman ydinvoimatyömaalla rakennustyöt jatkuvat, vaikka hanke ei koskaan valmistu. Kuvassa hallintorakennus helmikuussa 2022.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut