Etäkouluesitys tuskastutti kunnissa ja törmäsi laajaan vastustukseen - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Etäkouluesitys tuskastutti kunnissa ja törmäsi laajaan vastustukseen

Etäkouluihin siirtymisellä yritettiin ylipäätään vähentää ihmisten välisiä kontakteja – osin lasten ja nuorten edun kustannuksella.

8.1. 10:54

Porilaisvoimat joutuivat taipumaan, kun koronaministeriryhmä ei lopulta suositellut siirtymään etäkouluihin myöhään perjantai-iltana päättyneessä kokouksessaan.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun ja kansliapäällikkö Kirsti Varhilan kannattama esitys törmäsi laajaan vastustukseen jo ennen kokousta.

Sosiaali- ja terveysministeriön esitystä etäkouluihin siirtymisestä kritisoitiin myös suoraan hallituksen riveistä, kun esimerkiksi opetusministeri Li Andersson (vas.) ja valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) ilmoittivat vastustavansa etäkoulua. Tämän lisäksi suurten kaupunkien opetuksesta vastaavat johtajat ja infektioasiantuntijat ilmoittivat olevansa STM:n esitystä vastaan.

Tukea löytyi ainoastaan opettajien ammattijärjestö OAJ:lta.

Ministeri Krista Kiuru vetosi vielä perjantaina voimakkaasti etäkoulujen puolesta, kun hän kertoi huolensa, että ”seuraavien viikkojen aikana suomalaisen sosiaali- ja terveydenhuollon kantokyky romahtaa”.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Otto Helve ei pitänyt etäkouluihin siirtymistä epidemiologisesti perusteltuna.

Samaan aikaan kunnissa tuskastuttiin viime hetken päätöksentekoon ja ilmoitettiin koulujen aloituksesta lähiopetuksena. Aikataulu oli kuntien näkökulmasta kohtuuton.

Kun ministeriryhmä aloitti kokouksensa perjantai-iltapäivällä, oltiin jälleen kerran tilanteessa, jossa Kiurun ja STM:n koronalinja oli kovempi kuin muiden.

Hallituksen koronaryhmä teki kyllä kovia tiukennuksia esimerkiksi ravintoloiden aukioloihin ja antoi suosituksia lasten sekä nuorten sisäharrastusten keskeyttämisestä, mutta etäkoulusuositusta ryhmä ei antanut.

Yksi syy vastustukseen löytyy valtapolitiikasta, sillä tiettävästi etäkouluesitys tuli yllätyksenä esimerkiksi opetusministeri Li Anderssonille.

Etäkouluesityksen ydin olikin siinä, että ministeri Kiuru ja sosiaali- ja terveysministeriö halusivat käyttää kaikki mahdolliset keinot, jotta ihmisten välisiä kontakteja saataisiin vähennettyä.

Etäkouluesitystä ei tehty lasten ja nuorten etua ajatellen. On siksi hyvä, että kouluissa kevätlukukausi aloitetaan lähiopetuksessa.

Etäkoulukritiikki kertoo myös siitä, että koronaepidemiaan on totuttu. Pelkkä koronataudin pelko ei enää hallitse ajatteluamme.

Normaaliin yhteiskunnalliseen keskusteluun kuuluu esitysten kritisointi ja vasta-argumentointi.

Koronarajoitteita ei oteta enää annettuna vastaan, vaan esimerkiksi ravintola- ja kuntosaliyrittäjät ovat kritisoineet uusia rajoituksia hyvin voimakkaasti.

Hieman paradoksaalisesti voimistunut kritiikki nostaa päätään samalla, kun olemme siirtyneet esimerkiksi koronatartuntaluvuissa ennen näkemättömälle tasolle.

Etäkouluesitystä ei tehty lasten ja nuorten etua ajatellen. On siksi hyvä, että kouluissa kevätlukukausi aloitetaan lähiopetuksessa.

Voimakaksikko Porista. Ministeri Krista Kiuru ja kansaliapäällikkö Kirsi Varhila eivät saaneet tahtoaan läpi niin, että hallituksen koronaryhmä olisi suositellut etäkouluun siirtymistä. Arkistokuva tiedotustilaisuudesta 15. lokakuuta 2021.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut