Porin päättäjät tekivät linjanmuutoksen ja maailmasta tuli aavistuksen parempi - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Porin päättäjät tekivät linjanmuutoksen ja maailmasta tuli aavistuksen parempi

Lentoliikennesopimus julkaistaan lähes kokonaan, mikä kertoo paljon hyvää yhteiskunnastamme, kirjoittaa Satakunnan Kansan vastaava päätoimittaja Tomi Lähdeniemi.

23.12.2021 6:00

Porin kaupungin solmimasta lentoliikennesopimuksen avoimuudesta käyty hallinnollinen, poliittinen ja myös oikeudellinen prosessi on nyt päätöksessä.

Kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen esitteli ja kaupunginhallitus päätti julkistaa sopimuksen muutamaa yksityiskohtaa lukuun ottamatta.

Sopimuksen julkisuuden tasosta äänestettiin kaupunginhallituksessa, mutta lähtökohta oli julkistaa sopimus.

Ydin on siinä, että kaupungin virkamies- ja luottamushenkilöjohto otti selvän askeleen kohti avointa päätöksentekokulttuuria.

Linjanmuutos on selkeä. Tämä on erinomaista.

Linjanmuutos otti aikansa ja toki se vaatii myös jatkuvuutta tulevassa päätöksenteossa.

Kaupunginhallituksen nyt tekemä päätös on ehdottomasti parempi kuin alkuperäinen. Nyt lähes koko sopimus julkistetaan ja kaupunginhallitus myös perusteli, miksi muutamaa sopimuksen kohtaa ei julkaista.

Satakunnan Kansan olisi mahdollista jatkaa prosessia hakemalla päätökseen muutosta ja valittaa siitä hallinto-oikeuteen.

SK:n tulkinta on, että piiloon jääneet osiot ovat kuriositeetteja ja uuden hallintovalituksen tekeminen on nyt merkityksetöntä.

On aika mennä eteenpäin.

Satakunnan Kansa uutisoi aikanaan lentoliikennesopimuksen sisällöstä normaalien uutiskriteerien mukaan.

Voi hyvin arvioida, että kaupunginhallitus vastasi nyt siihen muutostarpeeseen, joka tuli ilmi kuntavaaleissa.

Lentoliikennesopimuksen julkisuudesta käyty pitkä prosessi sisälsi paljon uutistyötä, poliittista ja yhteiskunnallista keskustelua, Satakunnan Kansan tekemän valituksen hallinto-oikeuteen sekä uuden käsittelyn kaupunginhallituksessa.

Demokratia ja kansalaisyhteiskunta toimivat.

Tätä kannattaa korostaa.

On suuri arvo, että voimme käydä asioista vapaata keskustelua, antaa kritiikkiä, hakea päätöksiin muutoksia ja päättäjät voivat tehdä suoraselkäisesti uusia linjauksia.

Uskallan väittää, että tämä prosessi on tehnyt maailmasta aavistuksen paremman.

Mielenkiintoinen ja ajankohtainen yksityiskohta on, että nyt vuorostaan Porin kaupunki on tehnyt valituksen hallinto-oikeudelle.

Kyse on tietysti eri asiasta, sillä kaupunki teki valituksen aluehallintoviraston määräyksestä, joka koski pelastustoimen palvelutasoa.

Porin kaupunginhallitus hakee hallinto-oikeudesta selvyyttä avin ohjeistukseen.

Ennustaa voi, että oikeusprosessi kestää pitkään.

Hallinto-oikeus käsitteli SK:n valitusta lentoliikennesopimuksesta lähes kaksi vuotta.

Kirjoittaja on vastaava päätoimittaja.

On suuri arvo, että voimme käydä asioista vapaata keskustelua, antaa kritiikkiä, hakea päätöksiin muutoksia ja päättäjät voivat tehdä suoraselkäisesti uusia linjauksia.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut