Kokemäen akkutehdas olisi huima voitto koko maakunnalle – vähättely kannattaa nyt unohtaa - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Kokemäen akkutehdas olisi huima voitto koko maakunnalle – vähättely kannattaa nyt unohtaa

Satakuntaan aikanaan perustettu metalliteollisuus toimii nyt aivan uuden teollisuuden alan mahdollistajana.

21.11. 3:00

Kokemäelle mahdollisesti nouseva akkutehdas on hyvä esimerkki siitä, mitä todella kuumalla teollisuuden alalla nyt tapahtuu.

Hanke on innostava ja huikea työvoitto pienelle paikkakunnalle, mikä luo tulevaisuudenuskoa koko Satakuntaan.

Samalla akkutehdashanke herättää epäilyn siitä, että onko kaikki liian hyvää ollakseen totta.

Pitää muistaa, että yhdysvaltalainen Æsir Technologies Inc on itse ilmoittanut rakentavansa ensin nikkelihydroksidilaitoksen, jonka jälkeen vasta oli mahdollisen akkutehtaan vuoro. Akkutehdas ja sen mukanaan tuomat sadat työpaikat ovat vasta optio.

Satakuntalainen vähättely ja pohdinta siitä, miksi yhdysvaltalaisyritys on valinnut sijaintipaikakseen juuri Kokemäen kannattaa kääntää toisinpäin.

Akkuteollisuus nousee nyt voimalla ja investointeja on paljon liikkeellä, joten miksi Kokemäki ei voisi olla yksi kohde.

Satakunnan edellytykset olla voittaja akkuteollisuusinvestoinneissa ovat erinomaiset.

Tämä tulee hyvin esille myös Prizztechin viime viikolla julkistamassa akkuteollisuuden tiekartassa.

Aikanaan muun muassa kupariteollisuuteen tehdyt investoinnit toimivat nyt täysin uuden teollisuuden alan mahdollistajina.

Työvoimapula tai lupakäytäntöjen epäselvyydet ovat selviä ongelmia, mutta nyt voisi olla aika korostaa enemmän mahdollisuuksia kuin uhkia.

Tiekartassa ei ole hopealuotia, joka ratkaisisi kaikki ongelmat ja selvityksen sisältöä voi luonnehtia yllätyksettömäksi.

Hyvin jäsennellyn tiekartan arvo löytyy siitä, että se tuo esiin klusteriajattelun, jossa keskeiset toimijat ovat yhteisessä rintamassa.

Tällaisella signaalilla on merkitystä, kun yritykset miettivät investointeja.

Valtion ja kuntien pitää hoitaa perusta kuntoon, mutta lopulta asia on sijoittajien ja teollisuusyritysten käsissä.

Kun tiekartta julkaistiin, uutisoitiin sattumalta samana päivänä Kotkaan suunnitellun akkutehdashankkeen edistymisestä. Tehdashankkeelle oli löytynyt kansainvälinen kumppani.

Voi tietysti kysyä, miksi tätä hanketta ei saatu väännettyä Satakuntaan.

Akkuteollisuus on melkein kaikkien huulilla ja myös epäonnistumisia tapahtuu.

Viime viikolla kerrottiin myös, että Vaasaan suunniteltu akkutehdashanke on vaakalaudalla.

Brittiläinen kemianyhtiö ilmoitti luopuvansa kokonaan akkubisneksestä. Ilmeisesti bisnesmahdollisuudet eivät olleetkaan niin lupaavia kuin aluksi ajateltiin.

Kunnilla tai valtiolla ei ole käytännössä vaihtoehtoa. Julkisen sektorin pitää olla mukana hankkeissa tosissaan, sillä investointien tai liiketoiminnan arviointi ei kuulu heidän vastuulle.

Yhdysvaltalaisyritys suunnittelee tuotantolaitoksiaan rautatien läheisyyteen Kokemäen Peipohjaan. Suunniteltu tontti sijaitsee vesitornin vieressä olevalla peltoaukealla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut