Pääkirjoitus: Sarjarikollisten rangaistusten tukkualennuksiin on puututtava - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Rikosten tukkualennusta olisi tarkasteltava uudelleen – porilainen nainen sai yli sadasta rikoksesta vain ehdollista ja euralainen mies alennusta kahdeksasta tuoreesta tuomiostaan

Yhteisen rangaistuksen laskemista pitäisi muuttaa siten, että rikosten määrä korottaisi yhteisrangaistusta paljon nykyistä enemmän.

30.10. 3:00

”Taas oli joku saanut tuomion petoksista ja tuomiota alensi se, että henkilöllä oli samankaltaisia rikoksia ja tuomioita entuudestaan."

"Voisko joku selittää tällaisen könttäalennuksen? Jos tekee tarpeeksi rikoksia, niin onko lopulta saamapuolella eli saa valtiolta rahaa?”

Kyseiset viestit ovat Satakunnan Kansan tekstaripalstalta torstaina 28. lokakuuta julkaistusta lehdestä. Aihe ei ole uusi. Hämmästelyt ovat kuitenkin aiheellisia, sillä rikostuomioiden rangaistusmatematiikka on vaikeaselkoista.

Tiivistetään laskutavan logiikka: jos taparikollinen saa rangaistuksen kahdesta rikoksesta, ja molemmista tuomittaisiin yksinään yksi vuosi vankeutta, ei lopputulos ole kahden vuoden vankeusrangaistus. Teoista tuomitaan yhteinen rangaistus, joka on käytännössä hieman yli vuosi vankeutta.

Jos taparikollisen aiemmat rikokset ja nyt käsiteltävä rikoskokonaisuus olisi ollut ajallisesti mahdollista käsitellä yhdessä ja samassa oikeudenkäynnissä, edellä mainittua kaavaa sovelletaan jälleen (1+1 ≠ 2).

Alun tekstareissa viitataan 22-vuotiaaseen petosmieheen, joka tuomittiin hiljattain 1 vuoden ehdottomaan vankeuteen. Hänen rangaistustaan mitattaessa otettiin alentavina huomioon peräti kahdeksan eri rikostuomiota ympäri Suomea. Niistä tuli ”alennusta”, koska aiempien tuomioiden rikokset olisi voitu käsitellä samaan aikaan nyt käsitellyn jutun kanssa.

On selvää, että Suomessa ei olla menossa jenkkityyliin, jossa rangaistukset nivotaan päällekkäin ja rikollinen voi saada esimerkiksi 240 vuoden määräaikaisen vankeusrangaistuksen.

Suomen nykymallikaan ei ole ihanteellinen, eikä se tunnu usein kovin oikeudenmukaiselta.

Porilainen nainen tuomittiin 2017 ja 2019 kahdessa eri oikeudenkäynnissä yhteensä yli 100 rikoksesta, pääosin eritasoisista petoksista. Lopputulos oli kaksi tuomiota: 1 vuosi 9 kuukautta ja toisesta 10 kuukautta vankeutta. Molemmat ehdollisina.

Kuinka monta rikosta pitää tehdä kerralla, että vankilan ovet aukeavat? Kuvituskuva.

Taparikollisten tukkualennusta ja yhteisen rangaistuksen laskentatapaa olisi syytä pohtia. Ongelma ei ole tuomioistuimissa, vaikka syyttävä sormi sinne herkästi osoittaakin.

Rangaistukset on laskettu lain ja oikeuskäytännön valossa oikein, vaikka se ei oikeudenmukaiselta kuulostaisikaan. Käräjäoikeuden tuomiot ovat Suomessa onneksi äärimmäisen läpinäkyviä.

Ongelma on lainsäädännössä. Kansalaisten oikeustajun kannalta olisi syytä selkiyttää rangaistusten mittaamiskäytäntöjä ja pohtia vakavasti sitä, onko yhteisten rangaistusten alennusvaikutus oikeudenmukainen suhteessa rikosten määrään.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut