Telakkakaupassa pelastettiin työpaikat ja annettiin merituulivoimalle uusi mahdollisuus - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Telakkakaupassa pelastettiin työpaikat ja annettiin merituulivoimalle uusi mahdollisuus

Vaikean alun jälkeen porilaisen Enersensen pörssitaival on osoittautunut menestykseksi.

9.10. 3:00

Telakkakauppa oli näytön paikka Porin kaupungin virkamiesjohdolta ja kaupunginhallitukselta.

Nyt osoitettiin johtajuutta.

Tosin pakkoraossa ja nurinoiden kera.

Pori Offshores Constructionin (POC) taru oli lopussa. Tiettävästi yrityksen kassa oli niin tyhjä, että konkurssiin ajautuminen oli kiinni päivistä.

Uhkana oli, että palkkoja ei pystytä maksamaan ja yhtiön 133 työntekijää menettää työnsä.

Yritysjärjestelyjen välitön seuraus on, että työpaikat pystyttiin säilyttämään. Tämä on asia, joka ansaitsee kiitoksen.

Jonkin verran nurinaa on aiheutunut toimintatavasta, jossa käytännössä kaupunginvaltuusto ohitettiin kokonaan.

Kaupunginhallitus hyväksyi Porin omistaman Suisto Kiinteistöt Oy:n ja Enersense-konsernin kaupan, jossa telakan maa-alue ja kiinteistöt siirtyvät kahdeksalla miljoonalla eurolla kaupungin kiinteistöyhtiölle. Enersense jatkaa tilojen vuokralaisena.

Valtuusto ohitettiin päätöksenteosta osin tiukan aikataulun ja osin pörssiyhtiötä koskevan tiedonantovelvollisuuden vuoksi. Yritysjärjestelyistä tietävien sisäpiiriläisten joukon laajentaminen olisi ollut hankalaa, koska tietovuotojen riski olisi koko ajan kasvanut.

Kritiikkiä voi esittää siitä, että esimeriksi keskustelulle kaupungin roolista ei jäänyt sijaa kuin jälkikäteen, kun päätökset oli jo tehty.

Todennäköisesti arvostelu jää melko laimeaksi, sillä yritysjärjestelyiden taustoja on avattu kuluvalla viikolla poliittisille ryhmille. Tehdylle ratkaisulle on löytynyt enemmän ymmärrystä kuin kritiikkiä.

Yritysjärjestelyillä ostettiin aikaa myös POCin osaamiselle ja merituulivoimaratkaisuille.

Yhtiö pääsi kyllä tarjoamaan tuotteitaan, mutta kauppoja ei päästy solmimaan, koska yhtiön taloustilanne oli heikko.

Enersense tuo tähän ongelmaan ratkaisun. Taloudelliset rahkeet ja sitä kautta takeet toimituksille ovat eri tasoa.

Enersensen strategiaan merituulivoima sopii erinomaisesti, sillä yhtiö nojaa uusiutuvien energiamuotojen toimittamiseen.

On mahdoton sanoa, miten POCille ja sen tuotteille käy, mutta nyt on annettu mahdollisuus.

Enersensestä on hiukan vaivihkaa kasvanut merkittävä toimija ja turhan harvinainen porilainen edustaja pörssin päälistalla. Yhtiön pörssitaipaleen alku oli kivikkoinen, mutta sen jälkeen suunta on ollut ylöspäin.

Enersense ansaitsi sijoittajien luottamuksen takaisin, kun yritys ilmoitti ostavansa Empower-yhtiön heinäkuussa 2020. Pörssikurssi on noussut sen jälkeen kohisten, toki myös muun markkinan avustamana.

Mielenkiintoinen yksityiskohta on, että Empower- ja POC-kaupassa on paljon samaa. Enersense osti molempien yhtiöiden osakekannan yhdellä eurolla.

Ostettavat yhtiöt olivat ajautuneet pahoihin ongelmiin, mikä heijastui suoraan yritysten arvoon ja sitä kautta kauppahintaan.

Enersensen toimitusjohtaja Jussi Holopainen kertoi tiedotustilaisuudessa maanantaina, miksi yhtiö hankki omistukseensa Pori Offshore Constructionin. Kuvassa mukana Porin kaupungin toimialajohtaja Lauri Kilkku ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Arja Laulainen (sd.).

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos