Yksi aihe herättää ihmisissä ärtymystä ja ahdistusta, mutta silti siitä pitäisi puhua joka ikinen päivä - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Yksi aihe herättää ihmisissä ärtymystä ja ahdistusta, silti siitä pitäisi puhua joka ikinen päivä

Ilmastonmuutos on aikamme suurin haaste. Siitä pitäisi kirjoittaa ja puhua joka päivä.

3.10. 3:00

Reilu viikko sitten Suomen ilmastopaneeli julkaisi raportin, jossa käsiteltiin muun muassa ilmastonmuutoksen alueellisia ulottuvuuksia. Satakuntalaisittain tärkein uutinen oli, että Pori on yhdessä Rovaniemen kanssa Suomen merkittävin tulvariskialue.

Olemme tottuneet katsomaan kuvia luonnonkatastrofeista kaukaa maailmalta. Silti monien on yhä vaikea kuvitella samanlaista tuhoa kotinurkille. Onhan tulvia jo Porissakin ollut. Niin oli ollut Saksassakin, jossa menneenä kesänä koettiin yli 160 ihmisen kuolemaan johtanut katastrofi.

Ruotsissa idyllinen merenrantakaupunki rakentaa jo ympärilleen muuria. Eräs Helsingin Sanomien haastattelemista asukkaista kiteyttää luonnon voiman viisaasti: ”Merta ei voi pysäyttää. Sitä voi hetken pidätellä, mutta ei pysäyttää.” (HS 26.9.)

”Ilmastonmuutos on niin vaikea aihe, että moni haluaa kieltää sen. Osa ahdistuu, toiset suuttuvat.”

Jos ympäristömme, luonnon ja kaikkien eliölajien tulevaisuus ei kiinnosta, ehkä edes omat lapset tai lapsenlapset kiinnostavat. Elämme ilmastonmuutosta jo nyt, eikä paluuta menneeseen enää ole.

Ilmatieteen laitoksen ryhmäpäällikkö Antti Mäkelän mukaan (SK 24.9.) tulevat sukupolvet elävät muuttuneessa ympäristössä, vaikka ilmaston lämpeneminen saataisiin pysäytettyä.

Päästöjä on jo nyt niin paljon, että ilmasto jatkaa lämpenemistään vuosien ajan. Se tarkoittaa tukalia helteitä ja lumettomia talvia myös Satakunnassa.

Ilmastonmuutos on niin vaikea aihe, että moni haluaa kieltää sen. Osa ahdistuu, toiset suuttuvat. Tunteet ovat tärkeitä, sillä ne kertovat, että aiheella on merkitystä.

Elämme ilmastonmuutosta jo nyt, eikä paluuta menneeseen ole. Silti paljon on yhä tehtävissä. Lamaantumisen sijaan tarvitsemme tekoja.

Synkistä tulevaisuudenkuvista huolimatta, paljon on yhä tehtävissä. Lamaantumisen sijaan tarvitsemme tekoja. Ilmastonmuutoksen pitäisi näkyä ja kuulua arjessamme joka päivä, jotta emme unohtaisi, että meillä on jo pitkään ollut kiire.

Porin yliopistokeskus järjesti reilu viikko sitten TiedeAreena -tapahtuman, jossa keskusteltiin muun muassa uusiutuvasta energiantuotannosta Satakunnassa. Tutkijoiden ja alan asiantuntijoiden viesti oli, että puhtaampia energiaratkaisuja on jo kehitetty, mutta monia niistä ei vielä ole saatu laajasti käyttöön.

Mikä kehitystä jarruttaa?

Ainakin yhteistyön puute – ja raha. TiedeAreenassa toivottiin laajempaa yhteistyötä niin poliittisten päättäjien, tutkijoiden, elinkeinoelämän vaikuttajien ja kuluttajien kesken. Juuri siitä on kyse ilmastonmuutoksessa. Kukaan ei ratkaise ongelmia yksin, mutta kaikkia tarvitaan.

Toisaalta TiedeAreenassa kuultiin myös rohkaisevia tulevaisuuden visioita. Niiden perusteella Satakunta voisi tulevaisuudessa olla täynnä omavaraisia energiantuottajia, jotka lämmittävät kotejaan esimerkiksi aurinko- tai tuulienergialla.

Tulevaisuuden mahdollisuudet riippuvat siitä, kuinka paljon me uskallamme kyseenalaistaa ja muuttaa arkeamme, toiveitamme ja tarpeitamme jo nyt.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos