Elämmekö nyt ajassa, jossa Villa Mairean rakentaminen olisi mahdotonta? - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Elämmekö nyt ajassa, jossa Villa Mairean rakentaminen olisi mahdotonta?

Uudisrakentaminen yhteisiin kulttuurihistoriallisiin ympäristöihin vaatii tarkkaa harkintaa, mutta nyt vallalla olevan käsityksen mukaan rakentaminen on lähes mahdotonta.

25.9. 3:00

Porissa ja Raumalla on menossa hyvin samankaltainen keskustelu siitä, mitä kulttuurihistoriallisiin ympäristöihin saa rakentaa.

Vastaus on, että ei mitään.

Porin kaupungin hankkeista kylpylähotellin mahdollistava kaavamuutos on kohdannut rajua vastustusta ja yleisen saunan sijoittaminen Kirjurinluotoon on törmännyt ely-keskuksen kielteiseen kantaan. Saunarakennuksen mahdollistavaa poikkeuslupapäätöstä käsitellään seuraavaksi hallinto-oikeudessa.

Rauman kauppakeskushanke on ollut pitkissä puissa. Koronapandemia sotki yllättäen suunnitelmia, mutta varsinainen syy hankkeen viivästymiseen on lähistöllä sijaitseva Vanha Rauma.

Unescon maailmanperintökeskus esittää jopa jo myönnetyn rakennusluvan väliaikaista jäädyttämistä.

Ristiriitaista kauppakeskuksen torjunnassa on, että siltä vaaditaan arkkitehtonista sovittamista Vanhan Rauman suojavyöhykkeen vaatimuksiin ja kaupunkimiljööseen. Ympärillä on valikoima 1950- ja 1970-luvun ankarinta betoni- ja elementtirakentamista, mutta niistä ei kukaan ole huolissaan Vanhan Rauman näkökulmasta.

Kolmas kulttuurihistoriallisesti arvokas kohde on Ahlströmin ruukkialue Noormarkussa.

Aiemmista esimerkeistä poiketen alueelle suunniteltu taide- ja vierailukeskus on etenemässä.

Tosin kulisseissa rakennushanke aiheutti hankausta, ja syy oli sama kuin edellä eli rakentaminen kulttuurihistorialliseen ympäristöön katsottiin uhaksi.

Tulkinta on erikoinen.

Mitä muuta Ahlströmin suku on tehnyt vuosikaudet kuin pitänyt alueen kulttuurihistoriasta huolta? Itse asiassa alueen kulttuuriperintöön kuuluu olennaisesti se, että sukupolvet jättävät jälkensä rakennusten kautta.

Voi miettiä, että mitä olisi tapahtunut, jos samanlainen yhteiskunnallinen ilmapiiri olisi vallinnut, kun Villa Maireaa olisi rakennettu.

Kulttuurihistoriallisesti arvokkaisiin kohteisiin rakentaminen vaatii tarkkaa harkintaa, kyse ei ole siitä.

Ei ole kenenkään etu, että esimerkiksi Kirjurinluoto pilattaisiin sinne soveltumattomilla kiinteistöillä. Toisaalta Rauman keskustassa oleva laaja, tyhjillään oleva sorakenttä tuskin ihastuttaa ketään.

Elävä ja rikas kaupunkikuva muodostuu kerroksellisuudesta, jossa kiinteistöt kantavat ylpeästi rakennusajankohdan henkeä.

Minkälainen jälki kaupunkikuvaan jää nykyisiltä sukupolvilta tuleville? Onko maailma valmis?

Porissa rakennetaan lähinnä kerrostaloja, Raumalla sentään Karin kampusta, mutta ajan kuva on melko vaatimaton.

Tähän apaattisuuteen toivottavasti saadaan muutos, kun Ahlströmin Lautatarha-nimellä etenevä hanke etenee. Toteutuessaan taide- ja vierailijakeskus olisi valtakunnallinen vierailukohde.

Lautatarha on kunnianhimoinen ja visionäärinen, innostavin satakuntalainen hanke vuosikausiin.

Elävä ja rikas kaupunkikuva muodostuu kerroksellisuudesta, jossa kiinteistöt kantavat ylpeästi rakennusajankohdan henkeä.

Noormarkun ruukin arkkitehtisuunnittelukilpailun voitti Johan Celsing Arkitektkontor Ab:n ehdotus. Sen vastuullisena suunnittelijana on arkkitehti Johan Celsing. Koska kyseessä on valtakunnallisesti merkittävä kulttuuriympäristö, uudisrakentamisessa haluttiin huomioida luontoarvot ja kestävä kehitys.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos