Rauman päättäjät hakivat kaupunginjohtajan kuntalaisten selän takana - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Rauman päättäjät hakivat kaupunginjohtajan kuntalaisten selän takana

Julkiseen virkaan hakeminen on raskas prosessi. Hakijoiden julkistaminen voi karsia osan halukkaista, mutta itse ydin on harvinaisen kirkas: julkinen virka vaatii julkisen haun. Satakunnan Kansan tulkinnan mukaan Rauman kaupunginjohtajahaku oli julkisuuslain vastainen.

12.9. 3:00

Rauman kaupunginjohtajan hakuprosessi on julkisuuslain kannalta erittäin ongelmallinen.

Rauma päätti hakea uutta kaupunginjohtajaa kahdella kaistalla.

Normaalin hakuprosessin kautta esiin tuli seitsemän hakijaa, joiden nimet julkistettiin.

Tämän lisäksi käytettiin hyväksi suostumusmenettelyä, jossa konsulttiyhtiö keräsi kymmenkunta ehdokasta, mutta hakijoiden nimet salattiin.

Satakunnan Kansan tulkinnan mukaan kyse on julkisuuslain vastaisesta toiminnasta.

Päättäjien toiminta oli tarkoituksellista, sillä salaaminen tehtiin täysin tietoisesti.

"Se on heille luvattu, että nimet pysyvät luottamuksellisina. Ne ovat tehtävään palkatun konsultin, Mercuri Urvalin kirjanpidossa”, kertoi valintatoimikunnan puheenjohtaja Kalle Leppikorpi (sd) Satakunnan Kansan haastattelussa elokuussa.

Tällainen lupaus on erittäin kyseenalainen, sillä julkisuuslain mukaan nimet ovat julkisia.

Asia ei muutu, vaikka välissä käytettäisiin konsulttiyhtiötä. Kun kiinnostuneet ovat antaneet suostumuksensa, heidän katsotaan olevan mukana hakuprosessissa.

Kuntalaki mahdollistaa niin sanotun mustan hevosen esittämisen virkavaaliin ja kaupunginvaltuuston valittavaksi vasta kokouksessa. Nyt kyse ei ollut tällaisesta, vaan ehdokkaita testattiin ja haastateltiin.

Rauman kaupungin päättäjien motiivi on ollut saada hakuprosessiin hyviä hakijoita, sillä julkinen haku on raskas prosessi ja aiheuttaa kiusallisia kysymyksiä esimerkiksi uutta pestiä hakeville kunnanjohtajille.

Aikaisempi kaupunginjohtaja Johanna Luukkonen on tuonut esiin, että haun julkisuus karsisi hyviä hakijoita.

Tästä huolimatta julkinen virka edellyttää julkista hakua. Lakeja pitää noudattaa, vaikka tarkoitus olisi hyvä.

Raumalaisten kannalta tilanne on ikävä.

Julkinen hallinto toimii kuntalaisten verovaroilla, ja luottamus ansaitaan avoimuudella. Nyt päättäjät halusivat valita kaupungin ykkösvirkamiehen kuntalaisilta salassa.

Tästä herää kysymys, voidaanko kuntalaisten selän takana tehdä muitakin päätöksiä, jos päättäjät katsovat tarkoituksen olevan tarpeeksi ylevän?

Salattu hakuprosessi heikentää luottamusta hyvään hallintoon ja kaupungin päättäjiin.

Rauman kaupunginhallitus käsittelee kaupunginjohtajan viran täyttämistä maanantaina 13. syyskuuta. Kokouksessa kuullaan ainoana ehdokkaana Liedon kunnanjohtaja Esko Poikelaa.

Hakuprosessi on ollut harvinaisen epäreilu ja kohtuuton niille hakijoille, jotka hakivat virkaa avoimesti. Heillä olisi kaikki edellytykset valittaa prosessista, mutta oman urakehityksensä vuoksi he tähän tuskin lähtevät.

Satakunnan Kansa on pyytänyt muun muassa suostumuksensa antaneiden nimiä virallisella asiakirjapyynnöllä, johon ei ole vielä vastattu.

Rauman kaupunginjohtajan huone odottaa uutta nimeä, kun Johanna Luukkonen lähti Hyvinkäälle. Uudeksi kaupunginjohtajaksi esitetään Liedon nykyistä kunnanjohtaja Esko Poikelaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: