Julkisille paraatipaikoille rakentamisen kuuluukin herättää kritiikkiä – kyse on yhteisestä tilasta - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Julkisille paraatipaikoille rakentamisen kuuluukin herättää kritiikkiä – kyse on yhteisestä tilasta

Porin Kirjurinluotoon suunniteltu sauna voisi elävöittää koko rantaa ja tuoda trendikästä saunomiskulttuuria heti keskusta-alueen läheisyyteen. Iso kysymys on, miten saunarakennus sopii ainutlaatuiseen ympäristöön.

4.9.2021 3:00

Kirjurinluodon saunahanke on nostanut tärkeän kysymyksen siitä, mitä valtakunnallisesti arvokkaalle kulttuuriympäristölle voi tehdä vai voiko tehdä mitään.

Kiistämätöntä on, että Kirjurinluodon, Kokemäenjoen, Etelä- ja Pohjoisrannan muodostama kokonaisuus on yksi kauneimmista suomalaisista kaupunkinäkymistä.

Tarkoittaako ainutlaatuisuus samalla sitä, että ympäristö on pidettävä koskemattomana? Onko Kirjurinluodon kulttuuriympäristö sellainen, että sitä ei voi mitenkään kehittää?

Ei ihan niinkään.

Kirjurinluodon saunahankkeessa ovat vastakkain eri viranomaistahot.

Porin kaupunki ajaa saunahanketta poikkeamisluvan avulla. Ely-keskus on tehnyt luvasta valituksen, joka on käsittelyssä hallinto-oikeudessa.

Kaupungin motiivi on saada hanke etenemään nopeasti, kaavamuutos todennäköisine valituksineen kestäisi vuosia.

Porin kaupunki perustelee poikkeamismenettelyä muun muassa matkailulla ja saunakulttuurin nousulla.

Ely korostaa, että sauna on sijoittumassa keskeiselle paikalle kulttuurimaisemassa, suunniteltu rakennus on muuhun rakennuskantaan nähden kookas, ja rakentamisen pitäisi edetä asemakaavan mukaan.

Satakunnan Museo niinikään pitää suunniteltua rakennuspaikkaa huonona, vaikka kannattaakin itse saunaa – johonkin muualle.

Oikeus lopulta ratkaisee asian, mutta ely-keskuksella on vahvat argumentit puolellaan.

Viranomaisten lisäksi hanke kiinnostaa suuresti myös porilaisia, koska kyse on rakennushankkeesta yhteiselle virkistysalueelle.

On pelkästään myönteistä, että yhteisille paraatipaikoille rakentaminen kiinnostaa kuntalaisia.

Rakennushankkeita arvioidaan lopputuloksen kautta eli miltä rakennus näyttää. Usein tämä on täysin ennenaikaista, sillä esimerkiksi kaavavaiheessa asiasta ei ole mitään tietoa.

Inhimillisesti kiinnostus on ymmärrettävää ja siksi erilaiset havainnekuvat ovat yleistyneet.

Kirjurin saunahanketta puoltavat toiminnalliset asiat. Sauna lisäisi alueen palvelutarjontaa ja elävöittäisi sitä. Etäisyys kaupunkiin mahdollistaisi liikkumisen kävellen ja pyörällä.

Saunan lähellä olisi jo valmis uimaranta.

Parhaimmillaan saunasta tulisi kaupunkilaisten ja matkailijoiden yhteinen keidas.

Kirjurinluodon kulttuuriympäristö on niin herkkä alue, että saunahanke ansaitsee laajan viranomaiskäsittelyn lisäksi kansalaiskeskustelun.

Saunahanke on itsessään erinomainen ja kannatettava – nyt on kyse oikeasta rakennuspaikasta.

Onko Kirjuriin suunniteltu sauna liian suuri kulttuuriympäristössä vai sopiva? Porin kaupungin poikkeamislupa on nyt hallinto-oikeuden käsittelyssä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut