Pori nostanut kädet pystyyn telakka-alueen kaupassa - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Pori nostanut kädet pystyyn telakka-alueen kaupassa

Viime joulukuussa jo lähes varmana pidetty kiinteistökauppa on ollut käytännössä keväästä lähtien ”saattohoidossa”.

Mäntyluodon telakka-alue ei siirtynytkään vauhdilla Porin kaupungin omistukseen. jatkosta ei tiedetä.

14.8. 8:53

Kun Porin Mäntyluodon telakka-alueen ostamista Porin kaupungille käsiteltiin ensimmäistä kertaa kaupunginvaltuustossa vuoden 2017 lopulla, suljettiin ovet tiukasti. Kaupungintalon aulassa vahtimestarit estivät median ja yleisön pääsyn kokoukseen, jota pidettiin kaupungintalon kolmannen kerroksen valtuustosalissa. Itse valtuutetut sitoutuivat täydelliseen vaitioloon kaupan kohteesta tai kauppakumppanista. Tämä oli mahdollista, sillä suljettuun kokoukseen oli lain mukainen painava syy, joka koski kunnan edun turvaamista yrityskaupassa.

Vuonna 2017 telakan myyjänä oli Technip, joka kuitenkin hieroi pian kaupat telakka-alueesta vasta perustetun Pori Offshore Constructions Oy:n (POC) kanssa.

Telakka-alue nousi uudelleen esiin muutaman vuoden kuluttua, kun POC puolestaan tarjoutui myymään alueen Porin kaupungille. Kauppa tuotiin julkiseen päätöksentekoon vuoden 2020 lopulla. Kaupunki oli ostamassa telakka-alueen, jonka pinta-ala on noin 110 hehtaaria sisältäen vesialueen. Yhtiön oli määrä jäädä vuokralaiseksi kiinteistöön. Kauppahinnaksi esitettiin 8 070 000 euroa. Yritys saisi kaupassa pääomia tuotekehitykseen sekä markkinointiin, kaupunki puolestaan pelastaisi Mäntyluodon työpaikat. Kauppa oli määrä solmia pikavauhtia valtuuston joulukuun kokouksessa.

Yllättäen päätös kaupasta kuitenkin lykkääntyi. Todennäköinen syy oli poliitikkojen lopullinen haluttomuus riskinottoon ennen tarkempia selvityksiä vuokralaisen taloudellista tilanteesta ja alaa koskevista markkinanäkymistä. Päättäjät pelkäsivät käteen jäävää korttipakan Mustaa Pekkaa, jolla kaupunki saisi tyhjiä halleja ja alueen maamassojen puhdistuskulut. Rambollin tekemän selvityksen mukaan puhdistamiskustannusarvio olisi 7,5–9,5 miljoonaa euroa.

Porin Mäntyluodon telakka-alueen kauppaneuvottelujen etenemisestä vaiettiin kuluvan vuoden puolella tyystin. Vihdoin elokuussa kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen kertoi, ettei kauppa ole ollut enää valmisteltavana asiana kevään jälkeen.

Vaikka asiaa ei suoraan sanota, merkitsee tämä sitä, että nykytilanteessa kaupungilla ei ole aikomusta ryhtyä kiinteistökauppaan. Kaupan saattohoito aloitettiin jo keväällä.

Muutoksen asiassa voisi tehdä enää yllätyksellinen markkinoiden ja tilauskannan positiivinen käänne POC:n hyväksi. Tätä kaikki porilaiset toki toivovat, mutta kristallipallo näyttää asiassa äärettömän samealta.

Porin kaupungin varovaisuus telakkakiinteistön ostoon on hyvin perusteltua.

Mäntyluodon telakka-alueen kauppaa kun ei voi verrata Rauman tuhkimotarinaan. Raumalla kaupunki ryhtyi 18,1 miljoonan euron kaupalla telakkayhtiö STX Finlandin tyhjäksi jääneen telakka-alueen omistajaksi vuonna 2014 .

Rauman kaupungilla oli kaupassa toki tietty riski, mutta sitä pienensi huomattavasti telakan läheisyydessä sijaitseva vahva meriteollisuuskeskittymä. Mäntyluodossa ei vastaavaa teollista toimijaverkkoa ole.

Rauman uusin askel on 80 prosentin osakkuus kiinteistöyhtiössä, joka rakennuttaa noin 25 miljoonan euron hintaisen monitoimihallin telakka-alueelle. Kiinteistöyhtiön vähemmistöosakas on Rauma Marine Constructions (RMC), joka tarvitsee hallia Puolustusvoimien korvettitilausten toteuttamiseksi.RMC vuokraa hallin käyttöönsä 12,5 vuodeksi.

Raumalaisten kristallipallo on RMC:n tilauskannan suhteen porilaista versiota kirkkaampi. Kokonaan toinen asia on se, kuinka pitkälle elinkeinopoliittisissa riskinotoissa voidaan mennä kunnan perustehtävien ollessa jotain muuta.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: