Kehnossa koronatilanteessa varotoimia ei sovi unohtaa edes festarihuumassa - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Kehnossa koronatilanteessa varotoimia ei sovi unohtaa edes festarihuumassa

Pitsiviikolla koronavirus levisi erityisesti nuorten keskuudessa. Pidetään huoli, ettei niin käy Porisperessä.

30.7. 14:46

Viime päivät käänsivät koronavirusepidemian Satakunnassa taas selkeästi huonompaan suuntaan.

THL kertoi pelkästään keskiviikon ja perjantain välisenä aikana yhteensä 48 uudesta tartunnasta maakunnassa. Niistä peräti 33 oli Raumalta.

Tilanteen nopeaan heikentymiseen on löydettävissä ainakin kaksi syytä. Aloitetaan siitä, mihin voimme itse vaikuttaa eli koronakurin höllentymiseen.

Raumalla iso osa uusista tartunnoista liittyy pitsiviikon juhlahumuun, jossa tartunnat levisivät erityisesti nuorten keskuudessa ravintoloissa ja baareissa.

Nyt ravintolatartuntoja pyritään ehkäisemään perjantain ja lauantain välisenä yönä voimaan tulevilla uusilla rajoituksilla, jotka rajoittavat anniskeluaikaa ja asiakasmäärää ravintoloiden sisätiloissa.

Porissa juhlahumua on tänä viikonloppuna, kun sunnuntaihin saakka kestävä Porispere kerää Kirjurinluodon täyteen väkeä. Sen vaikutukset Porin koronatilanteeseen nähdään aikaisintaan ensi viikolla.

Pidetään yhdessä huoli siitä, ettei koronavirus pääse leviämään Porisperessä tänä viikonloppuna. Arkistokuva Therapyn keikalta vuoden 2019 Porisperestä.

Toinen selkeä syy tilanteen heikentymiseen on koronaviruksen viheliäinen deltamuunnos, joka on ottanut valtaviruksen paikan myös Satakunnassa.

Yhdysvaltain tautikeskuksen tuoreessa raportissa arvioidaan deltamuunnoksen olevan yhtä tarttuva kuin vesirokko. Ja vesirokkohan on niin tarttuva, että sen saavat jossain vaiheessa elämäänsä käytännössä likipitäen kaikki rokottamattomat ihmiset.

Raportin mukaan deltamuunnos johtaa myös viruksen kaikkia muita muunnoksia todennäköisemmin vakavampaan sairauteen.

Suomalaiset ja satakuntalaiset ovat toimineet korona-aikana kaiken kaikkiaan hyvin vastuullisesti, minkä ansiosta täällä on selvitty pandemiasta paljon vähemmällä kuin maailmalla keskimäärin.

Kaikkein riskialtteimmat ajat on saatu sen ansiosta päihitettyä. Nyt tilanne on siinä mielessä parempi, että ikäihmisten ja muiden riskiryhmien rokotesuoja alkaa olla hyvä.

Esimerkiksi Porissa noin 85 prosenttia yli 75-vuotiaista ja yli 80 prosenttia 70–74-vuotiaista on jo saanut toisen rokoteannoksen.

On ehkä kliseistä sanoa, että ”jaksetaan noudattaa rajoituksia ja ohjeistuksia vielä hetki”. Onhan niitä jaksettu noudattaa jo niin pitkään.

Yritettäisiinkö silti jaksaa niitä vielä ainakin siihen saakka, että kaikki riskiryhmäläiset, jotka rokotuksen haluavat, ovat ehtineet saada täyden rokotesuojan?

Porisperessä se tarkoittaisi sitä, että jos sinulla pienimpiäkään tartuntaan viittaavia oireita, älä lähde. Älä lähde, vaikka olisit kuinka varma, että oireet ovat vain kastuneista jaloista aiheutuvaa kesäflunssaa.

Muitakaan tartuntatautiviranomaisten viisaita oppeja ei sovi unohtaa edes festivaalihuumassa: tärkeimpinä hyvästä käsihygieniasta huolehtiminen ja turvaetäisyyksien noudattaminen.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: