Katse tiukasti kesäolympiamitalissa numero 13 - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Katse tiukasti kesäolympiamitalissa numero 13

Satakunnasta on tullut toistaiseksi 12 kesäolympialaisten mitalistia. Yhtään naista ei vielä ole, eikä voi olla Tokion jälkeenkään.

Satakunnan menestystoiveet lepäävät rintauimari Matti Mattssonin harteilla Tokion olympialaisissa. Porin Uimaseuran mies on altaassa ensimmäisen kerran tänään lauantaina 100 metrin rintauinnin alkuerä kello 14.55.

24.7. 3:00

Satakunnasta on tullut aikojen saatossa 12 kesäkisojen olympiamitalistia. Yhdeksän porilaisen mitalistin lisäksi näitä harvinaisia mitalikahveja on juotu Kankaanpäässä, Siikaisissa ja Luvialla.

Satakunnan Kansan grafiikka (22.7.) kertoi maakunnan kesäolympiamitalistien määräksi kymmenen, mutta karttaan oli otettu mitalistit syntymäpaikkakunnan mukaan. Heidän lisäkseen Kiteellä syntynyt jousiampuja Kyösti Laasonen ja Seinäjoella syntynyt nyrkkeilijä Jyri Kjäll on laskettava porilaisiksi. Onhan Laasonen voittanut Porin Vuoden urheilija -palkinnonkin peräti kuusi kertaa, Kjäll kolmesti.

Vuodella eteenpäin siirtyneistä Tokion kisoista odotettiin satakuntalaisittain herkullista vielä pari kuukautta sitten. Näytti, että Nooralotta Neziri lähtee tavoittelemaan menestystä 100 metrin aitajuoksussa ja Lotta Henttala taistelemaan historiallisesta mitalista maantiepyöräilyssä.

Vähän aiemmin osa menestysmahdollisuuksista laskettiin myös paikkaa kisoihin vielä hakeneiden Heinon painiveljesten, karateka Titta Keinäsen, moukarimies Aaron Kankaan, nyrkkeilijä Elina Gustafssonin ja kivääriampuja Juho Kurjen varaan.

Tulikin uran lopettaminen (Gustafsson) ja pettymyksiä olympiakarsinnoissa. Ensin ryhmä typistyi kolmeen ja lopulta yhteen. Viimeisestä oletetusta lähtijäjoukosta Henttala ilmoitti olevansa raskaana ja Nezirin matka tyssäsi takareisivammaan.

Näin kaikki menestyspaineet jäävät Tokiossa Matti Mattssonin harteille. Onneksi hartiat ovat leveät.

Entinen huippu-uimari Jani Sievinen lisäsi kierroksia odotuskoneistoon heittämällä Mattssonin mitaliehdokkaiden joukkoon (SK 23.7.). Porilainen ei ole suosikki omalla matkallaan 200 metrin rintauinnissa, mutta upeaa vuotta uiva Mattsson on nostanut jatkuvalla ennätystehtailullaan itsensä mustien hevosten ja jopa potentiaalisten mitalikandidaattien joukkoon.

Katseet ovat siis erityisen tiukasti olympia-altaan äärellä. Kalenteriin kannattaa merkitä jo ensi viikolle ajat tiistai kello 13.50 (200 metrin rintauinnin alkuerät), keskiviikko kello 5.21 (välierä) ja torstai kello 4.44 (olympiafinaali).

Satakuntalaisten edellisestä olympiamitalista on aikaa 29 vuotta. Maakunnan olympiamitalistien joukosta löytyy useimmille täysin outojakin nimiä, kuten vaikkapa Iivari Kyykoski ja Arvid Rydman.

Päivän lehden urheilusivuilta (A23) löytyy koko 12 satakuntalaisen kesäolympiamitalistin nimilista ja urheilijoiden esittelyt. Yhtään naista listalla ei valitettavasti vielä ole, eikä muutosta siihen saada vielä Tokiossakaan.

Mutta onko Mattsson mitalisti numero 13 ja toinen uimari sitten Arvo Aaltosen?

Ennakkoasetelmien ja ennusteiden mukaan ei, mutta kaiken osuessa kohdalleen on. Peukut pystyyn jälkimmäisen vaihtoehdon puolesta.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: