Euran leasing-päiväkoti voi olla toimiva ratkaisu - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Tämän takia leasing-koulu tai -päiväkoti ei välttämättä ole lainkaan pöllömpi ratkaisu

Kiinteistömassasta Satakunnan kunnilla ei ainakaan ole pulaa, ja on ymmärrettävää, jollei seiniä haluta lisää.

6.6. 7:26

Kunnat ovat helisemässä heikkokuntoisten ja tämän päivän tarpeisiin huonosti istuvien koulu- ja päiväkotirakennusten kanssa ympäri Satakuntaa.

Monella kunnalla onkin edessään vaikeita ratkaisuja. Käyttääkö miljoonia euroa vanhojen rakennusten kunnostamiseen, harventaako palveluverkkoa vai rakentaako vanhojen tilalle uusia?

Vaakakupissa painaa myös syntyvyyden väheneminen, jonka vuoksi tiloja tarvitaan aiempaa vähemmän.

Nakkilassa tekninen valiokunta päätyi torstaina ehdottamaan Tattaran koulun sulkemista heti kesälomien jälkeen.

Perusteellisen remontoinnin, joka toisi rakennukselle 30–50 käyttövuotta lisää, arvioidaan maksavan 2–2,5 miljoonaa euroa. Oppilaita Tattarassa on koulun verkkosivujen mukaan 49.

Raumalla purkulistalla ovat niin Nanun ja Hj Nortamon koulut kuin useampi Satamakadulle 1960–1990-luvulla rakennettu oppilaitosrakennuskin.

Satamakadulta purettavien rakennusten tilalle on määrä rakentaa yksi uusi. 18 500 neliömetriä vanhentuneita tilaratkaisuja saadaan korvattua 5 500 neliöllä nykyaikaisia.

Eurassa päädyttiin toisenlaiseen ratkaisuun, kun huonokuntoisesta Viuhulan päiväkodista haluttiin eroon, ja Panelian alueen varhaiskasvatus haluttiin kylän alakoulun yhteyteen.

Panelian koulun yhteyteen tulee toki uusi rakennus, mutta kunta ei sitä omista. Siirrettävissä olevan rakennuksen pystyttää ja omistaa yksityinen yritys, ja kunta on tiloissa vuokralla.

Teknisen lautakunnan keskiviikkona hyväksymän tarjouksen mukaan kunta maksaa reilun tuhannen neliön tiloista kymmenen vuoden sopimuskaudella vuokraa reilut 1,9 miljoonaa euroa. Jos kunta käyttää sopimukseen kirjatun viiden vuoden option, koko 15 vuoden vuokra on noin 2,6 miljoonaa euroa.

Panelian koulu laajenee oppimiskeskukseksi, kun sen viereen nousee uudisrakennus, johon tulee muun muassa varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen tiloja.

Siitä, onko Panelian koulun yhteyteen rakennettavan uudisrakennuksen vuokra pieni vai suuri, voi olla tietenkin kahta mieltä. Vuokratiloissa toimiminen tarjoaa kunnalle kuitenkin paljon paremmat mahdollisuudet reagoida tuleviin tarpeisiin.

Jos määrä vähenee Panelian kulmilla niin paljon, ettei tiloja enää kymmenen vuoden päästä tarvita, ratkaisu on helppo. Vuokrasopimus päättyy ja yritys kuljettaa rakennuksensa muualle.

Samalla vältytään rakennusten ikääntymisen tuomilta harmeilta, kuten sisäilmaongelmilta, jotka tuntuvat olevan varsinkin julkisissa rakennuksissa todellinen kansantauti.

Leasing-tyyppiset ratkaisut kuntien tilatarpeisiin tulevat varmasti lisääntymään tulevina vuosina. Varsinkaan väestökadosta kärsivillä alueilla se ei ole lainkaan pöllömpi ratkaisu.

Tyhjilleen jäädessään kuntien omistamista rakennuksista kehkeytyy helposti uusi murheenkryyni. Tyypillisesti tyhjää rakennusta pidetään ensin lämpimänä vuositolkulla ja isolla tukulla rahaa. Sitten se puretaan tai myydään pilkkahinnalla.

Kiinteistömassasta Euralla tai muilla Satakunnan kunnilla ei ainakaan ole pulaa. On ymmärrettävää, jos sitä ei kauheasti haluta lisää.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: