Rauman kampushanke kiinnosti hämmästyttävän huonosti rakennusliikkeitä–häviäjä on helppo löytää - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Rauman kampushanke kiinnosti hämmästyttävän huonosti rakennusliikkeitä–häviäjä on helppo löytää

30.5. 3:00

Rauman Karin kampus on euromääräisesti aivan omassa luokassaan – ja hinta vain paisuu.

Koulutuksen ja vapaa-ajan monitoimitalon rakennuskustannukset ovat kiivenneet suunnittelun edetessä noin 60 miljoonasta eurosta nyt kaupunginhallituksen hyväksymään 75,4 miljoonaan euroon.

Vertailu on vaikeaa ja parhaimmillaan vain suuntaa-antavaa, mutta maakunnan mittakaavassa vastaavaa julkista rakennushanketta ei ole lähimenneisyydessä nähty.

Lähimmäs pääsee Samkin kampus Porissa, joka vaihtoi omistajaa 57 miljoonalla eurolla vuonna 2017.

Karin kampus on laajuudessaan ja monipuolisuudessaan poikkeuksellinen, joka tietysti heijastuu rakennuskustannuksiin.

Raumalaisilla päättäjillä on ollut rohkeutta kehittää kaupunkia ja tehdä raju investointipäätös.

Nyt rohkeus on muuttunut uhkarohkeudeksi, sillä raumalaisten veronmaksajien niskaan on kasaantunut korjausvelkaa kiinteistöihin, joka nyt pakon edessä muuttuu todelliseksi velaksi.

Hyvä esimerkki on esimerkiksi Nanun peruskoulun kohtalo. Koulu peruskorjattiin 6,2 miljoonalla kymmenen vuotta sitten. Lopputulos on, että koulurakennus on purettavassa kunnossa.

Ei ole kauaa, kun Rauma keräsi talouspalkintoja ja mainesanoja käytännössä velattomasta taloudestaan. Nyt viesti ja todellisuus on toinen.

Karin kampus on hankkeena poikkeuksellinen myös valtakunnallisessa mittakaavassa.

Siksi on melkoinen ihme, että vain yksi rakennusyhtiö jätti pääurakasta tarjouksen.

Syytä tähän on haettu siitä, että rakennusalan työtilanne on hyvä, eikä vapaata kapasiteettia ole.

Toinen seikka on, että rakennusmateriaalien kustannukset ovat nousseet ja on mahdollista, että kasvavien kustannusten kehitys jatkuu edelleen. Tämä aiheuttaisi vaikeuksia urakkahinnoitteluun.

Molemmat perustelut vaikuttavat osin kevyiltä, sillä hyvä työtilanne ja rakennuskustannusten kasvu voidaan ottaa huomioon tarjouksissa.

Onko kaupungin tarjouskilpailu prosessina onnistunut?

Yksi viite ongelmista on, että tarjousaikaa jouduttiin kertaalleen pidentämään.

Karin kampus vaatii rakennusliikkeiltä laajaa kustannuslaskentaa, joka ostetaan yleensä siihen keskittyneiltä toimistoilta. Tällainen prosessi vie aikaa, eikä millään yrityksellä ole työntekijöitä vain odottamassa sopivaa hetkeä.

Toinen ongelmiin viittaava asia on lopputulos eli vain yhden rakennusliikkeen jättämä urakkatarjous.

Karin kampuksesta ei syntynyt aitoa tarjouskilpailu – oli syy sitten mikä tahansa. Kilpailutus on hyvästä, sillä se laskee kustannuksia, mutta parhaimmillaan myös nostaa laatua.

Tässä häviäjä on helppo löytää: raumalainen veronmaksaja.

Karin kampuksen kokonaisuuteen kuuluvat mm. uimahalli, peruskoulu, kansalaisopisto ja liikuntahalli sekä nuorison kokoontumistila.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: