Salaliittoteoreetikkojen koronasabotaasi on pysäytettävä – rokotekattavuus uhkaa vaarantua valheellisista väitteistä - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Salaliittoteoreetikkojen koronasabotaasi on pysäytettävä – rokotekattavuus uhkaa vaarantua valheellisista väitteistä

1.5. 7:11

Koronapandemia on saanut liikkeelle viruksen lisäksi joukon salaliittoteoreetikkoja, jotka levittävät virheellistä ja vaarallista tietoa koronasta, sen synnystä ja rokotteista. Myös Suomessa on käynnissä poikkeuksellinen disinformaation levitysoperaatio, jonka tarkoituksena on saada ihmiset uskomaan keksittyyn salaliittoon ja olla ottamatta rokotetta.

Jopa fiksut ja koulutetut ihmiset ovat astuneet manipulaatiomiinaan ja ryhtyneet kampanjoimaan salaliitoista. Tästä viimeisimpänä esimerkkinä on raumalainen lääkäri Mikael Kivivuori, joka sai potkut Terveystalosta väittämällä koronapandemiaa huijaukseksi ja vertaamalla koronarokotteita kansanmurhaan (SK 22.4.)

Kyse ei ole mistään pienestä ja vaarattomasta ilmiöstä, sillä salaliittolonkerot ovat levinneet sosiaalisen median avustuksella kulovalkean tavoin ympäri maailmaa. Kansainvälisessä tutkimuksessa, johon osallistui 28 maata, kävi ilmi, että yli 30 prosenttia vastaajista uskoi ulkovallan tai muun voiman aiheuttavan tahallisesti koronaviruksen leviämisen (Lähde: Euroopan komissio).

Rokotekattavuus on alkanut laskea uhkaavasti monissa maissa väärien tietojen ja uskomusten takia. Amerikassa, erityisesti maaseuduilla, ihmisiä pitää jo taivutella rokotuksiin, vaikka rokotteita on tarjolla.

EU:n maista Ranska on kaikista rokotekielteisin maa. Siellä poikkeuksellisen moni uskoo salaliittoteoreetikoiden syöttämään harhaan, että rokotusten yhteydessä ihmisiin asennetaan seurantasiru.

Suomessa kuljetaan kovaa vauhtia kohti samaa joukkoharhaa. Kaduilla osoitetaan mieltä rajoituksia vastaan, uhmataan poliisia ja syytetään lääketeollisuutta, päättäjiä, THL:n väkeä ja kaikkia niitä ihmisiä, jotka uskovat viralliseen ja tutkittuun tieteeseen.

Valtamediakin, mitä sillä ikinä tarkoitetaankin, on salaliittoteoreetikkojen mielestä samassa juonessa. Toimittajat on heidän mukaansa uhkailtu, lahjottu tai kiristetty kävelemään lääketeollisuuden talutusnuorassa. Tämänkin pääkirjoituksen on luultavasti sanellut WHO, THL tai jonkun lääkeyhtiön pääjohtaja, jos salaliittoteoreetikkojen keksittyjä juttuja olisi uskominen.

Salaliittoja hautovat antavat usein kärkkään käskyn toimittajille tutkia ja kyseenalaistaa, mutta tutkinta ei tietenkään saa kohdistua heihin. Joukkoharhaa ei saa rikkoa faktoilla, muutenhan vinoon rakennettu ja perustuksia vailla oleva torni kaatuisi. Samalla loppuisi rahantulo joukkoharhan luojille, vaikka moni uskoo, että toiminta pyörii pelkällä hyvällä tahdolla ja rauhaa ja rakkautta -mentaliteetilla.

Salaliittoja hautovat antavat usein kärkkään käskyn toimittajille tutkia ja kyseenalaistaa, mutta tutkinta ei tietenkään saa kohdistua heihin. Joukkoharhaa ei saa rikkoa faktoilla.

Salaliittoteoreetikon kanssa kommunikaatio onnistuu vain kahdella tavalla: olemalla samaa mieltä tai hiljaa. Valitettavan moni ystävyys-, sukulaisuus- ja parisuhdekin on rikkoutunut sen takia, että koronaan ja rokotteisiin liittyvä vainoharhaisuus on mennyt liian pitkälle.

Monikohan suhde tulee vielä rikkoutumaan sen takia, että läheinen jättää ottamatta salaliittoteoreetikkojen valheiden takia koronarokotteen, sairastuu vakavasti tai kuolee?

Euroopan komissio ja YK:n koulutus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unesco ovat aktiivisesti pyrkineet pysäyttämään haitallisten salaliittoteorioiden levittämisen, jotta tilanteet eivät pääsisi ajautumaan liian pitkälle. Kun kuvitellut uhat koetaan vihollisena, ne polarisoivat yhteiskuntaa ja ruokkivat väkivaltaisia ääriliikkeitä.

Jokainen meistä voi olla pysäyttämässä tätä vaarallista ilmiötä ja olla jakamatta disinformaatiota. Jotta voitamme taistelun koronaa vastaan, salaliittoteoreetikkojen sabotaasi on pysäytettävä.

Satakunnan Kansa uutisoi 22.4. raumalaisen lääkärin Mikael Kivivuoren saaneen potkut Terveystalosta väitettyään koronapandemiaa huijaukseksi. Hän vertasi myös koronarokotteita kansanmurhaan. Lääkäriliitto ja THL pitävät Kivivuoren väitteitä vaarallisena disiformaationa. Valvira on aloittanut selvitystyön Kivivuoren toimista.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos