Pääkirjoitus: Maskin heittäminen roskiin käytön jälkeen ei pitäisi olla mahdoton tehtävä aikuisille ihmisille - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Maskin heittäminen roskiin käytön jälkeen ei pitäisi olla mahdoton tehtävä aikuisille ihmisille

Vastuulliseen kasvomaskin käyttöön soisi kuuluvan myös sen, että roskat heitetään roskiin.

2.4. 7:00

103 kappaletta.

Niin monta kertakäyttömaskia löytyi maahan hylättynä Satakunnan Kansan tiistaina toteuttamalla parin tunnin kävelykierroksella Porin keskustassa ja sen lähistöllä.

Mille tahansa arkipäivän roskaamiselle on vaikea löytää mitään muuta selitystä kuin ihmisen välinpitämättömyys ja laiskuus.

Jos näköpiirissä ei saman tien ole roska-astiaa, miksi maski on heitettävä maahan? Eikö se kulkeutuisi vaikkapa taskussa oman kodin roskikseen? Hurjimmissa sosiaalisen median avautumisissa on kerrottu jopa ihmisistä, jotka heittävät maskin maahan aivan roskakorin vieressä ollessaan.

SK:n tiistaisen kävelykierroksen perusteella yli puolet maasta löytyneistä maskeista oli Puuvillan ympäristössä ja Siltapuistokadulla. Pelkästään kauppakeskuksen kupeessa on lukuisia roska-astioita, ja silti maskit lojuivat maassa.

Sosiaalisessa mediassa on jo sutkauteltu, kuinka kertakäyttömaski on uusi koirankakka. Vertaus on sinänsä melko naseva, mutta kertakäyttömaski on lopulta niin kaukana helposti maatuvasta koirankakasta kuin olla ja voi.

Pikemminkin kertakäyttömaski voisi olla uusi tupakantumppi. Valtaosalle tutut sinisävyiset maskit toki muistuttavat tuntumaltaan paperia, mutta oikeastaan ne ovat pitkälti muovia, polypropyleenia.

Ylen (26.1.) haastatteleman kaupunkiekosysteemitutkimuksen professorin Heikki Setälän mukaan tällaisen maskin hajoaminen kestää kevyet 500 vuotta. Senkin jälkeen ympäristöön jäljelle jäävät vielä mikromuovihiukkaset tekemään tuhojaan.

Toivottavasti maski ei kuitenkaan koskaan saavuta tupakantumpille myönnettyä kyseenalaista kunniaa maailman yleisimpänä roskana.

Tällä hetkellä maskeista kuitenkin muodostuu väistämättä erityisen paljon jätettä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeiden mukaan maski tulee vaihtaa uuteen käytännössä joka kerta, kun sen ottaa pois kasvoilta.

Ihmiselle, joka joutuu esimerkiksi työn puolesta liikkumaan paljon, tämä voi tarkoittaa jopa kymmeniä maskeja päivässä.

Maahan hylätyt maskit eivät ole inhottavia pelkästään siksi, että ne rumentavat ympäristöä.

Ikävimmillään niistä voi olla haittaa luonnon eläimille. Mahdotonta ei ole sekään, että pieni lapsi ulkoillessaan nappaa likaisen maskin käteensä ja sitä kautta vielä suuhunsa.

Jos roskaamisesta haluaa väkisin kaivaa edes yhden positiivisen puolen, kertovat maassa lojuvat kertakäyttömaskit sentään siitä että joku on niitä vastuullisesti käyttänyt.

Vastuullisuuden soisi yltävän aivan maskin käytön loppumetreille saakka – siis siihen hetkeen, kun se tulisi heittää roskiin.

Sen ei pitäisi olla mahdoton tehtävä aikuisille ihmisille.

Joskus kevyt maski voi lennähtää roskiksesta ympäristöön tuulen mukana. Sitäkin voi yrittää estää taittelemalla maskin mytyksi ja solmimalla narut mytyn ympärille.­

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?