Vihreät tekivät kovan kaappauksen, kun saivat Timo Aron kuntavaalien ehdokkaaksi - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Vihreät tekivät kovan kaappauksen, kun saivat Timo Aron kuntavaalien ehdokkaaksi

Porissa kuntavaaliehdokkaissa on mukana paljon entisiä valtuutettuja. Yksi jännityksen kohde on pidetäänkö vaalit suunnitellusti vai joudutaanko niitä koronaepidemian vuoksi siirtämään.

­

21.2. 3:30

Aluetutkija Timo Aron kuntavaaliehdokkuus sähköistää porilaisen vaaliasetelman.

Aro on eittämättä yksi harvoista porilaisehdokkaista, jolla on valtakunnallista näkyvyyttä.

Toinen on tietysti ministeri Krista Kiuru (sd.), joka on aivan omassa luokassaan. Kiurun rooli valtioneuvoston koronatoimissa on ollut valtava ja näkyvyys sen mukainen.

Vaikka kyseessä on paikallisvaali, niin kansallisesta tunnettavuudesta on pelkkää hyötyä ja molemmille ehdokkaille voi ennustaa vaalimenestystä.

Aro on arvostettu ja paljon käytetty asiantuntija kuntasektorilla, yritysmaailmassa ja myös tiedotusvälineissä. Porissa hänet tunnetaan silti parhaiten kaupungin hallinnon äänekkäänä kriitikkona.

Aro on profiiliehdokas, jolla on selkeä agenda. Samalla hän on kokoaan suurempi ehdokas, joka voi henkilökohtaisella onnistumisella siivittää vihreät vaalivoittoon.

Mielenkiintoista on nähdä kohdistavatko vihreät vaaliteemansa laajemminkin salailevan päätöksentekokulttuurin kritiikkiin, sillä tätä teemaa on tuonut voimakkaasti esiin myös tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Kaarina Ranne (vihr.), joka on myös ehdolla.

Vihreästä aallosta puhuminen on perusteltua, sillä vihreiden ehdokasasettelu näyttää tässä vaiheessa onnistuneelta. Selvää on, että vihreiden onnistunut ”kaappaus” potkii vauhtia myös muiden puolueiden ehdokasasetteluun ja tulevaan vaalikamppailuun. Tämä on kaikkien etu.

Nimekkäät ehdokkaat lisäävät kiinnostusta vaaleihin ja samalla myös tuntemattomammat pääsevät esiin.

Äänestäjä hyötyy, kun vaalikeskustelu on aktiivista.

Vaikka Aro ehkä näyttäytyy tuoreelta vaihtoehdolta, niin hänellä on kokemusta kuntapolitiikasta ja hän on istunut aiemmin kaksi kertaa valtuustossa vihreiden ja keskustan ryhmissä.

Yksi ehdokasasettelun silmiin pistävä piirre on, että ehdokkaissa on mukana monta ex-valtuutettua, kuten esimerkiksi Sampsa Kataja (kok.), Tapio Furuholm (vas.), Helvi Walli (kok.), Bia Kaski (kok.), Rauno Vesivalo (sd.) ja Mia Fagerlund (vihr.).

Ainakin kokemusta on tarjolla, sillä entisten lisäksi ehdokkaana on runsain mitoin nykyisiä valtuutettuja.

Ihan oma kysymyksensä ja jännityksen aihe on, pidetäänkö kuntavaalit 18. huhtikuuta.

Koronatartuntojen lisääntyminen aiheutti sen, että oikeuskansleri Tuomas Pöysti pohti julkisuudessa vaalien siirtämistä.

Oikeuskanslerin pohdinnoissa oli perusteltu huoli siitä, että esimerkiksi riskiryhmäläiset tai iäkkäät kansalaiset eivät uskaltautuisi tartuntojen pelossa vaaliuurnille.

Todennäköistä on, että vaalit pidetään ajallaan, sillä siirrolle pitäisi saada kaikkien puolueiden suostumus. Sellaista tuskin nähdään, sillä aina joku puolue voi kokea siirron olevan haitaksi oletetulle vaalikannatukselle.

Bepopin vaalivalvojaisissa jännitettiin kuntavaalituloksia vuonna 2008. Vihreiksi valtuutetuiksi valittiin tuolloin Timo Aro, Anne Liinamaa, Maria Väkiparta, Mia Fagerlund ja Marika Nirhamo.­

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?