Juuri nyt koronatilanne näyttää pahalta, mutta kyllä se tästä helpottaa – koronatapaukset ovat jyrkässä laskussa maailmalla - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Juuri nyt koronatilanne näyttää pahalta, mutta kyllä se tästä helpottaa – koronatapaukset ovat jyrkässä laskussa maailmalla

Elämme juuri nyt pahinta vuodenaikaa, mitä tulee hengitysteihin iskeviin virustauteihin.

20.2. 8:01

Nyt jo yleisesti puhutaan koronavuodesta, kun viitataan viime vuoteen. Jos katsoo vain Satakunnan tartuntalukuja, ei se mikään koronavuosi ollut.

Parempi olisi puhua koronatalvesta 2020–2021. Aiemmin viime vuonna vasta valmistauduttiin tositilanteeseen.

Marraskuun alussa THL:n kirjaama tartuntamäärä Satakunnassa epidemian kahdeksalta ensimmäiseltä kuulta oli vain 140.

Loppuvuoden kaksi viimeistä kuukautta enemmän kuin tuplasivat tuon määrän. Vuoden viimeisenä päivänä kumulatiivinen tartuntamäärä Satakuntaan oli THL:n mukaan 375.

Vuodenvaihteen jälkeen määrä on taas tuplaantunut.

Juuri nyt koronatilanne näyttää pahalta Satakunnassa. Täytyy muistaa, että olemme vuodenkierrossa kaikkein pahimmassa vaiheessa hengitysteihin iskevien virustautien kannalta.

Ne vaivaavat pahimmin täkäläiseen talviaikaan. Tämä lainalaisuus pätee myös koronaan.

Tässäkin mielessä olemme uuden edessä koronaepidemiassa. Emme ehtineet kokea tätä pahinta vuodenaikaa koronan kanssa viime vuonna. Se teki vasta tuloaan.

Rokotukset kohdistuvat vasta niihin, jotka ovat suurimmassa vaarassa. Niitä ikäryhmiä, karkeasti ”työikäisiä”, jotka tautia todennäköisesti tehokkaimmin levittävät, ei vielä vähään aikaan ehditä kattavasti rokottaa.

Näin ollen tartuntaluvut nousevat todennäköisesti nopeasti lähiviikkoina, ennen kuin talvi taittuu.

Maskeja totuttiin käyttämään Satakunnassakin yleisesti loppuvuodesta 2020. Nyt siitä taidosta on hyötyä. Kuvassa Elina ja Tuomas Mäki sekä Marketta Juntunen marraskuussa.­

Talviloma tulee siinä mielessä hyvään hetkeen, että se katkaisee hetkeksi mahdollisuudet tautien leviämiseen kouluissa. Eri asia on sitten se, miten lomaa maltetaan viettää.

Nyt pitäisi ajatella niin, että ensimmäinen koronavuosi vasta harjoiteltiin tätä tilannetta varten. Juuri nyt on jaksettava toteuttaa epidemian torjumisen perusoppeja, vaikkei enää huvittaisi.

Pitäisi välttää tarpeettomia ihmiskontakteja, muistaa turvavälit, maskit. Tätä hetkeä varten niitä on opeteltu.

Kun muutama viikko jaksetaan tiukkoja rajoituksia, sitten todennäköisesti näyttää jo paremmalta.

Koronatartuntojen määrän nopea taittuminen suuressa osassa maailmaa on erittäin positiivinen viesti. Uusien tapausten määrä maailmassa on laskenut tammikuun ensimmäisen viikon jälkeen eli noin kuuden viikon ajan.

Esimerkiksi koronasta pahasti kärsineessä Britanniassa tilanteen paraneminen on yhteydessä tiukkoihin rajoituksiin ja myös rokotusten alkamiseen. Yhdysvaltojen uusia tapauksia osoittava käyrä näyttää samalla tavalla laskevan voimakkaasti.

Nämä ovat signaaleja siitä, että tilanne muuttuu paremmaksi.

Tulevaisuuden ennustaminen on tunnetusti vaikeaa, mutta rokotusten eteneminen, vaikkakin hitaasti, ja pian edessä oleva kevät antavat aihetta optimismiin.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?