SK:n ulkoasussa ja rakenteessa muutoksia, pääkirjoitus poistuu - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

SK:n ulkoasussa ja rakenteessa muutoksia, pääkirjoitus poistuu

16.11.2020 3:00

Satakunnan Kansa uudistaa pääkirjoitus- ja mielipideaukeamansa tiistaista alkaen.

Suurin muutos on, että luovumme päivittäisestä pääkirjoituksesta – kokeiluluonteisesti. Tämän lisäksi lukija voi havaita Satakunnan Kansan printtilehdessä pieniä ulkoasumuutoksia esimerkiksi radio-, tv-, ja sääsivuilla.

Pääkirjoituksilla on pitkä historia ja jopa institutionaalinen asema suomalaisella lehdistössä. Pääkirjoitusten synty yhdistyy modernin lehdistön muodostumiseen, jolloin sanomalehtiä perustettiin erilaisten poliittisten liikkeiden tuella ja liikkeiden kannattajiksi.

Pääkirjoitus oli keino välittää taustayhteisön ideologiaa ja ajaa sen etuja.

Satakunnan Kansa julistautui ensimmäisten joukossa sitoutumattomaksi, kun lehti luopui kokoomuksen äänenkannattajuudesta vuonna 1989.

Kun suomalainen lehdistö katkoi yhteyksiään poliittisiin puolueisiin, lehden linjaksi muotoutui enemmän demokraattisten ihanteiden vaaliminen ja varsinkin maakuntalehdillä oman alueensa etujen ajaminen.

Satakunnan Kansan linja on kirkas. Ajamme ja valvomme Satakunnan etua. Olemme satakuntalaisten puolella.

Pääkirjoitus on nähty perinteisesti lehden linjan ilmentymänä, mutta on vaikeampi kysymys, mitä se tarkoittaa käytännössä. Aika usein on vaikea löytää yhteyttä pääkirjoituksen ja maakunnan edun ajamisen kanssa.

Totta on myös se, että pääkirjoituksia luetaan melko vähän ja haluamme tehdä sellaista sisältöä, jota lukijat arvostavat ja haluavat.

Ajatus ei ole lopettaa SK:n kantaaottavuutta – päinvastoin. Kommentoimme edelleen satakuntalaista maailmanmenoa, kun siihen on aihetta.

Kommentointi näkyy jatkossa enemmän uutisoinnin yhteydessä niin printissä kuin verkossakin, ei erillisellä pääkirjoituspalstalla.

Satakunnan Kansan tehtävä on tarjota lukijoille tietoa ja näkökulmia, joiden avulla jokainen voi oman mielipiteensä muodostaa.

Keräämme nyt kokemuksia ja palautetta uudistuksesta, jonka jälkeen teemme lopullisen päätöksen. Lukijat päättävät, mikä heille on tärkeää, kuten asian pitääkin olla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: