Sipilän hallitus ontuu kuin Rinteen SDP - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Sipilän hallitus ontuu kuin Rinteen SDP:Toimintakyky pitää turvata

24.8.2017 3:00

Keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten kesäkokousten tärkeäksi aiheeksi nousivat odotetusti turvapaikkalinjaukset ja tiedustelutoiminnan uudistukset.

Jatkoa seurasi eilen, kun sosiaalidemokraattien eduskuntaryhmä aloitti Kymenlaaksossa.

Samalla saatettiin vilkuilla myös Ylen viimeviikkoista gallupia, joka oli etenkin Antti Rinteen SDP:lle karmeaa luettavaa. Puolue jäi neljänneksi 15,9 prosentin kannatuksella. Pudotusta oli peräti 2,6 prosenttiyksikköä.

Viime helmikuun puoluekokouksessa jatkoon valitun Antti Rinteen asema on alkanut huojua nopeammin ja voimakkaammin kuin viime kuun Suomi-Areenan käytäväkeskusteluista saattoi päätellä.

Juonivat sd-tahot harmittelivat tuolloin lähinnä vain sitä, että maakuntavaalit pidetään aikaisintaan vasta lokakuussa 2018 (SK 15.7.).

Jos maakuntavaalit olisi pidetty jo ensi tammikuussa, puolue olisi ehtinyt vaihtaa ylimääräisessä puoluekokouksessaan johtajaa lähes kaikessa rauhassa ennen kevään 2019 eduskuntavaaleja.

Pieleen menneet maakuntavaalit olisivat olleet yksi syy puheenjohtajan vaihtoon. Surkeat gallup-luvut saattavat paikata sen puutteen.

Ilman puheenjohtajan vaihdosta ei kunnian kukko sd-piirien mukaan laula.

Kabineteissa on oltu melkein yksimielisiä siitä, että SDP ei voita Rinteen johdolla eikä pääse pääministeripuolueeksi.

Ikuisuusprojektilta vaikuttava johtajakriisi saattaa johtaa ylimääräiseen puoluekokoukseen, mutta se olisi yllätys. Poukkoilu ei ole politiikassakaan automaattinen menestysresepti, mistä SDP:kin on saanut aiemmin oman annoksensa.

Myös pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksella on kova paikka. Elinvoima ja toimintakyky mitataan lähitulevaisuudessa, eivätkä ne näytä kaksisilta.

Poissa on Sipilän, Petteri Orpon ja Timo Soinin SOS-hallitus. Tilalla on jonkin sortin ontuva Eriksson -koalitio, mikä ei ole hyvä asia valtakunnan tärkeiden asioiden hoidolle.

Sipilän hallitus sai jatkoaikaa, kun perussuomalaisista irtautunut uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmä tukki vuotavan perälaudan. Alkusyksyn väännöt näyttävät, mihin tyhjän päältä ponnistavien viiden uv-ministerin venymiskyky riittää.

Hallituksen pitkittynyt toimintakriisi on huono vaihtoehto, jos muitakin keinoja on.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: