Valtakunnansyyttäjä Matti Nissistä epäillään virkavelvollisuuden rikkomisesta - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Kun ylintä syyttäjäviranomaista epäillään virkarikoksesta, varjo lankeaa koko laitoksen uskottavuuden ylle

20.7.2017 3:00

Keskusrikospoliisi (KRP) kertoi keskiviikkona saaneensa valmiiksi valtakunnansyyttäjä Matti Nissistä koskevan esitutkinnan. Juttu on nyt siirtynyt oikeuskanslerin syyteharkintaan. Jos syyte nostetaan, juttu käsitellään suoraan korkeimmassa oikeudessa.

Nissistä epäiltiin alun perin tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta, käytännössä huolimattomuudesta, mutta esitutkinnan aikana rikosepäily muuttui astetta kovemmaksi, virkavelvollisuuden rikkomiseksi. KRP epäilee siis Nissisen toimintaa tahalliseksi.

Maan ylimpään syyttäjäviranomaiseen kohdistuva rikosepäily on ainutlaatuinen. Kun kaikkien syyttäjien pomoa epäillään virkarikoksesta, kysymys on koko syyttäjälaitoksen uskottavuudesta.

Rikosepäilyn koveneminen ja siirtyminen syyteharkintaan ovat merkkejä siitä, ettei taustalla ole nyt tavanomainen, vain kiusanteko- ja häirintämielessä tehty tutkintapyyntö.

Tutkintapyynnön tausta on sinänsä hyvin erikoinen. KRP:n tietoon asian toi Helsingin huumepoliisin ex-päällikön Jari Aarnion lähimmän miehen, 3,5 vuodeksi vankeuteen tuomitun entisen rikosylikonstaapelin Ruotsissa asuva sisar.

Syyttäjälaitos hankki vuosina 2009–2016 noin 84 600 eurolla johtajakoulutusta Deep Lead Oy -nimiseltä yhtiöltä, jonka pääomistaja ja hallituksen puheenjohtaja on eversti Vesa Nissinen, valtakunnansyyttäjä Nissisen veli ja nykyinen Puolustusvoimien tutkimuslaitoksen johtaja.

Nissisen epäillään vaikuttaneen koulutushankintaan, vaikka hän on ollut esteellinen. Nissinen on myöntänyt toimineensa virheellisesti. Hänen mukaansa kyse on ollut hallinnollisesta menettelyvirheestä, mutta rikokseen hän kiistää syyllistyneensä.

Nissinen päätti koulutuksen hankkimisesta ollessaan vuonna 2007 Itä-Suomen syyttäjänviraston johtavana kihlakunnansyyttäjänä. Hän kertoo osallistuneensa keskusteluihin koulutuksen hankkimisesta myös nykyisessä virassaan valtakunnansyyttäjänä, jossa hän aloitti vuonna 2010.

Nissisen veljen yritys järjesti johtajakoulutusta myös useille muille syyttäjänvirastoille, vuosina 2009–2011 muun muassa silloisille Satakunnan ja Pirkanmaan syyttäjänvirastoille.

Hämmästystä herättää, ettei valtakunnansyyttäjä Nissinen (s. 1956) erittäin korkeassa asemassaan ja hyvin kokeneena oikeusoppineena ole ymmärtänyt pitää itseään jäävinä päättämään asiasta.

Kysymys on kuitenkin virkamiesoikeudellisesti aivan perusasiasta, josta käryäminen oli vain ajan kysymys. Taloudellista hyötyä lähipiirinsä suosimisesta Nissisen ei epäillä saaneen.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: