Löytyisikö kirkolle kolmas tie? - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Säilyykö kirkon ykseys ääripäiden kiistellessä?

15.5.2017 3:00

Suomen evankelis-luterilainen kirkko on profiloitunut vahvasti sanan julistamisen lisäksi yhteiskunnallisena keskustelijana. Varsinkin arkkipiispa Kari Mäkinen nostaa julkisuuteen säännöllisesti vaikeita teemoja.

Niin säännöllisesti, että onpahan hänen eroamisekseen perustettu nettiadressi, jossa on hieman yli 2 000 allekirjoittajaa.

Mäkisen eroamista vaativia kismittää arkkipiispan kanta tasa-arvoiseen avioliittolakiin ja samaa sukupuolta olevien kirkolliseen vihkimiseen. Heidän mukaan Mäkinen on hylännyt Raamatun opit.

Kirkko suhtautuu edelleen kielteisesti homo- ja lesboparien vihkimiseen. Kirkon sisällä asiasta on kuitenkin käyty vilkasta keskustelua ja vääntöä.

Esimerkiksi Pohjois-Satakunnan kirkkoherroista 5 on kielteisellä kannalla, 3 hyväksyisi samaa sukupuolta olevien vihkimisen, jos kirkko sen mahdollistaisi (KAS 13.5.). Asia on siis kaikkea muuta kuin selvä.

Samaa sukupuolta olevien vihkiminen herättää intohimoja, jotka johtavat mielenkiintoisiin rinnastuksiin. Kankaanpään kirkkoherra Keijo Rainerman mukaan nyt on heitetty ilmoille myös sellaisia aloitteita, että ihminen voisi mennä naimisiin lapsen kanssa tai ihmisellä voisi olla useampi aviopuoliso.

Jos tällaisia aloitteita on, ne ovat hyvin marginaalisen ryhmän heittoja. Vertailu seksuaalisten vähemmistöjen ja lapsiavioliittojen välillä ei myöskään ole älyllisesti kovin kestävä.

Kirkolliskokous käsitteli avioliittokäsityksen laajentamista koskevaa aloitetta toukokuun alussa. Aloitteen mukaan myös samaa sukupuolta olevat saisivat halutessaan kirkollisen vihkimisen. Samalla vihkijöille myönnettäisiin niin sanottu omantunnonvapaus, eli kenenkään ei olisi pakko suorittaa vihkimistä vakaumuksensa vastaisesti.

Vihkimistä haluavat pitäisi kuitenkin ohjata sellaisen henkilön luokse, joka vihkimisen suorittaisi. Vastaava malli on käytössä Norjassa.

Aloite lähetettiin jatkokäsittelyyn. Sen läpimeno ei ainakaan tällä hetkellä vaikuta kovin varmalta.

Evankelis-luterilainen kirkko voi olla avioliittokeskustelussaan tienristeyksessä. Tiukimpien konservatiivien ja liberaalien välinen kiista uhkaa viiltää syvän juova kirkkoon. Kiistaan ei näytä olevan muuta ratkaisua kuin löytää jonkinlainen kompromissi.

Kansankirkko on halunnut ottaa roolia yhteiskunnallisena keskustelijana toisella tavoin kuin muut Suomessa toimivat uskontokunnat.

Se tarkoittaa automaattisesti myös sitä, että kirkon omia linjauksia tarkastellaan tarkemmalla suurennuslasilla kuin muita uskontokuntia. Kyse on neljän miljoonan suomalaisen elämään läheisesti kuuluvasta instituutiosta.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: