Naiset kyykyttivät miehiä laajalla rintamalla – mistä se kertoo? - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Naiset kyykyttivät miehiä laajalla rintamalla – mistä se kertoo?

10.4.2017 11:17

Valta on nyt naisilla.

Äänikuninkaat ovat vaihtuneet kuningattariksi, kun katsoo puolueiden ääniharavia Porissa.

Korkeimmalla on kansanedustaja Laura Huhtasaari (ps.), joka teki Porin kunnallisvaalien uuden ennätyksen 2566 äänellään. Hän peittosi Mikko Elon (sd.) aiemman ennätyksen 37 äänellä.

Äänestäjät antoivat vahvan tukensa myös kansanedustaja Krista Kiurulle (sd.), joka onnistui kääntämään valtakunnan tason ryöpytyksen omaksi edukseen. Uhkakuva äänimäärän romahtamisesta ei toteutunut, vaikka äänimäärä laskikin edellisiin kunnallisvaaleihin verrattuna reilulla 400 äänellä.

Kiuru otti selvästi demariryhmän kärkipaikan 1448 äänellä.

Vasemmistoliiton Raisa Ranta pystyi erinomaisesti paikkaamaan Tapio Furuholmin jättämää aukkoa ja keräsi 837 ääntä.

Oma lukunsa on vihreiden vaalimenestys. Vihreät hyödynsivät täysimääräisesti valtakunnallisen nosteen ja saivat Porin valtuustoon viisi naista, kärjessä Anne Liinamaa 523 äänellä.

Kokoomus kyykkäsi Porissa, ja se näkyy myös kärkipaikan saavuttaneen kansanedustaja Jaana Laitinen-Pesolan tuloksessa. Laitinen-Pesola keräsi mukavat 753 ääntä, mutta hänelle kyseessä on melkein romahdus. Edellisissä kunnallisvaaleissa Laitinen-Pesola sai yli 1500 ääntä, joten moni äänestäjä on vetänyt tukensa kansanedustajalta.

Porissa ainoastaan keskustan ja kristillisdemokraattien piikkipaikoilta löytyy miehet.

Naisten menestys näkyi myös muualla Satakunnassa.

Kansanedustaja Kristiina Salosen (sd.) suosio Raumalla lähentelee käsittämätöntä. Hän sai 2096 ääntä. Kankaanpäässä yllätti Sofia Latvajärvi (ps.) 227 äänellä, Kokemäellä Eeva-Liisa Tuominen (kesk.) 172 äänellä ja Eurajoella Ilona Sjöman (sd.) 181 äänellä.

Mistä tämä huikea naisten esiinmarssi kertoo?

Äänestäjät ovat löytäneet kanavan kritiikilleen naisista. Heidät nähdään vaihtoehtona nykymenolle, oli sitten kyse maahanmuuttokritiikistä, koulutusleikkauksista tai vihreiden arvojen noususta.

Päätöksenteossa on tapahtumassa iso sukupolvenvaihdos, jossa perinteisempää vallankäyttöä edustanut sukupolvi on väistymässä. Tämä näkyy useiden nimekkäiden miesehdokkaiden vaatimattomana vaalimenetyksenä.

Helppo selitys asialle on myös se, että äänestäjät ovat löytäneet parhaat ja pätevimmät ehdokkaat yksinkertaisesti naisista.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?