Iso riski Harjavallassa - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Iso riski Harjavallassa

Elinkeinoasiamiehen palkkaaminen on jälleen yksi näpäytys kaupunginjohtajalle.

3.12.2016 1:10

Harjavallan päätös palkata elinkeinoasiamies on joko riski tai suurta neroutta.

Paikalliset poliitikot ovat perustelleet päätöstä sillä, että jatkossa yritykset saavat parempaa palvelua. Tällöin kohteena ovat paikalliset pk-yritykset.

Tarkoitus on hyvä, mutta samalla on muistettava, että suurteollisuuspuiston yritysten menestys joko kaataa tai nostaa Harjavallan. Suuryritysten menestys vetää perässään pk-yritykset kasvuun, mutta toisinpäin kuvio ei mene.

Harjavalta irtisanoo samalla sopimuksen yrityspalveluja tarjoavan Prizztech Oy:n kanssa, joka on yhdessä Satakunnan kauppakamarin, Porin kaupungin ja Porin sataman kanssa ollut ajamassa esimerkiksi radan sähköistystä Mäntyluodon ja Tahkoluodon satamiin. Suurteollisuuspuiston yritykset hyötyvät tästä suoraan.

Selvää on, että elinkeinoasiamiehen hartiat ovat kovin pienet ajamaan suuryritysten tarpeita. Työ- ja elinkeinoministeriön ovien avaamiseen tarvitaan enemmän muskeleita kuin yksittäisen kunnan elinkeinoasiamiehellä on.

Harjavallan tekemässä päätöksessä ihmetyttää, onko suuryritysten johdolta kysytty kantaa sopimuksen päättämiseen Prizztechin kanssa?

Yritykset ovat hyötyneet Prizztechin palveluista, mutta eikö tätä ole haluttu ottaa huomioon?

Päätös on jälleen yksi näpäytys kaupunginjohtaja Jaana Karrimaalle, joka istuu Prizztechin hallituksessa ja on puhunut yhteistyön puolesta.

Suurteollisuuspuiston yritykset ovat niin tärkeitä koko maakunnalle, että jonkun on otettava vastuu asioiden hoitamisesta.

Todennäköisesti toimija on edelleen Prizztech, vaikka Harjavalta ei enää maksa palveluista. Käytännössä kunta saa oman elinkeinoasiamiehen kaupan päälle. Jos asia on näin mietitty, niin päätös oli suorastaan nerokas.

Näin tuskin kuitenkaan on.

Prizztechin tilanne on ongelmallinen. Tehtyä työtä ei ole osattu avata asiakkaille.

Huittinen ja Rauma ovat lähteneet omille teilleen ja saaneet aikaan hyviä tuloksia. Tämä on varmasti rohkaissut samanlaiseen ratkaisuun myös Harjavallassa.

Prizztechin tulevaisuuteen vaikuttaa kaksi isoa asiaa: uuden toimitusjohtajan valinta ja maakuntahallinnon muodostuminen. Nämä sanelevat raamit siitä, millaiseksi yhtiö muodostuu, mitä palveluja se tarjoaa ja kuka sen omistaa.

Tarve yhtenä maakunnan edunvalvojista ei katoa.

Kommentoi pääkirjoitusta: sk.mielipide@satakunnankansa.fi.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: