Paine nousee Olkiluodossa - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Paine nousee Olkiluodossa

Juristeja ja politiikan huippua lisää ydinvoimalaprojektiin ja sopimusvääntöön.

Olkiluoto 3:n voimalan piti tuottaa sähköä 2009 keväällä. Nyt tähtäin on loppuvuodessa 2018.

29.9.2016 2:10

Vuonna 2003 tilattu ja vuonna 2005 rakenteille saatu Olkiluoto 3 -ydinvoimala näyttää taas saavan uutta vaikeuskerrointa. Insinöörityö on laitoksen tilaajan ja laitostoimittajan mukaan sujunut voimalatyömaalla nyt pari viime vuotta suotuisasti. Yhteinen tavoite on, että laitos saadaan sähköntuotantoon 2018 loppupuolella.

Laitostoimittajakonsortio Areva-Siemensin ranskalaisosapuolen, valtiollisen ydinvoimayhtiö Arevan tekniset ja taloudelliset ongelmat sen sijaan työllistävät yhä enemmän.

Sopimusongelmia riittää.

Teollisuuden Voima on tilannut voimalan avaimet käteen -sopimuksella kiinteään hintaan. Kun sopimus on tehty, voisi tietysti olettaa sen pitävän käytännössä.

Olkiluoto 3-projektissa on kuitenkin meneillään osapuolten välimiesoikeusmenettely, jossa vaaditaan puolin ja toisin jopa voimalaitoksen alkuperäisen hinnan ylittäviä miljardiluokan korvauk- sia.

Ydinvoimayhtiö Arevan uudelleenjärjestely talousongelmien vuoksi aiheuttaa uusia murheita, joihin on puuttunut myös korkein poliittinen taso. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on huolestuneena hoputtanut voimalaitoksen lopputöiden sujumisen varmistamisessa.

Tuorein vaihe on TVO:n Ranskassa nostama oikeuskanne reak- torivalmistaja Arevaa vastaan. TVO haluaa takeet, että Olkiluoto 3 tehdään sovitusti valmiiksi, ja että näin myös tapahtuu Arevan uudelleenjärjestelyistä huolimatta. Juristityövoiman määrä voimalaprojektissa kasvaa siis edelleen.

Arevan reaktoridivisioonaa siirretään Ranskan valtiolliselle energiayhtiö EDF:lle, joka ei kuitenkaan halua Olkiluoto 3 -voimalaa vastuulleen.

Voisi odottaa, että Ranskan ydinvoimateollisuuden imago ja maine sopimuskumppanina vaatii Olkiluodon voimalan hoitamista kunniallisesti maaliinsa.

Painetta tämän puolesta voimistaa Ison-Britannian hallituksen periaatepäätös kahden EPR-voimalan rakentamisesta. Saarivaltakunnassa varmasti kiinnostaa, miten Olkiluoto ja sen sopimusvelvoitteiden hoito toteutuu. EPR-ydinvoimalan kehittämiseen ja rakentamiseen on uhrattu paljon, eikä laitoksen vastaiselle markkinoinnille kesken jätetty projekti ole mainokseksi.

Olkiluodon kolmas ydinvoimala on Suomen sähköhuollolle erittäin tärkeä saada valmiiksi ja tuotantoon. Suomen poliittisen johdon on syytä olla asiassa jalkeilla ja käyttää vaikutuskanavansa huolellisesti. Yksi niistä on Euroopan unioni, jonka kilpailu- ja valtiontukisäädökset velvoittavat jäsenmaita, myös Ranskaa ja sen valtionyhtiöitä.

Kommentoi pääkirjoitusta: Julkaisemme lukijoiden kommentteja mielipideaukeamalla. Sähköpostit: sk.mielipide@satakunnankansa.fi. Kirjeet: Satakunnan Kansa / mielipiteet, PL 58, 28101 Pori

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: