Luvassa aurinkoa - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Luvassa aurinkoa

Satakunnassa on valjastettu uusiutuvaa energiaa hyötykäyttöön.

4.7.2016 2:10

Satakunta on noussut maan kärkikastiin uusiutuvan energian tuotannossa, kehittämisessä ja markkinoinnissa. Esimerkiksi Harjavallan suurteollisuuspuiston höyryntuotannossa on siirrytty raskaasta polttoöljystä pellettiin. 30 megawatin biovoimalaitos otettiin käyttöön loppukeväällä.

Laitosta operoivan Suomen Teollisuuden Energiapalvelut – STEP Oy:n toimitusjohtaja Tomi Ihalainen mainitsi tuolloin, että energiantuotannossa ainoa suunta voi olla hiilineutraalius.

Laitos on merkittävä myös valtakunnallisesti – sen kulutus vastaa isoa osaa koko maan vuosittaisesta pelletin kulutuksesta. Toinen, jos kohta kymmenen kertaa pienempi STEP:n pellettilaitos tuottaa lämpöä Harjavallan kaukolämpöverkkoon.

Satakunnassa on kunnostauduttu myös aurinkoenergian puolestapuhujana. Merkittävä avaus oli viiden energiayhtiön (Lammaisten Energia, Paneliankosken Voima, Pori Energia, Rauman Energia ja Vakka-Suomen Voima) sekä laitetoimittaja Satmaticin aloittama yhteistyö.

Lisäksi Satakunnan ammattikorkeakoululla on ollut oma Solarleap Satakunta -hanke. Sen tavoitteena on edistää aurinkoenergian tuotantoa maakunnassa.

Vaikkei aurinkoenergiasta ole vielä kaiken kattavaksi energianlähteeksi, se on saanut maakunnassa positiivisen vastaanoton. Pelkästään Harjavallan ja Nakkilan alueella on toistakymmentä pientalokohdetta, joihin on hankittu aurinkopaneelit joko energiayhtiöiden yhteistyön kautta tai muulla tavalla.

Aurinkopaneelien yleistymistä hidastavat heikot sähkön varastointimahdollisuudet sekä järjestelmän korkeahko hinta. Suomen talvipäiviä ei aurinkoenergialla valaistane, mutta sähkön kehittyneempi varastointi mahdollistaisi itse tuotetun energian käytön kesällä myös yöaikaan.

Ala uskoo aurinkoenergian pientuotannon lisääntymiseen. Vauhtia on vaikea arvioida. Tuhansia euroja maksavien paneelien hankinta on monille liian suuri investointi.

Ongelmana on pidetty, ettei valtio kannusta riittävästi pientuottajia hankkimaan järjestelmiä.

Työn osuudesta saa kotitalous- vähennyksen, mutta yritysten saama investointituki puuttuu. Kannustimeksi on väläytelty arvonlisäveron poistamista.

Aurinkoenergian pientuotannon lisäksi maakunta tarvitsee myös suurempia voimalahankkeita. Sellaiset lienevät tällä hetkellä kuitenkin vain etäisiä haaveita.

Kommentoi pääkirjoitusta: sk.mielipide@satakunnankansa.fi.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: