Viestiä tuodaan ja viedään - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Viestiä tuodaan ja viedään

Nato-suhde nousi keskustelujen polttopisteeseen.

3.7.2016 2:10

Venäjän turvallisuuspoliittinen doktriini on selkeä. Nato on suurin uhka, ja Venäjä pyrkii estämään Naton laajenemisen rajoillaan. Suurvalta ei myöskään koskaan halua taistella omalla maaperällään, joten Ukrainan tai Georgian tapaiset kriisit eivät tulevaisuudessakaan ole pois laskuista.

Presidentti Vladimir Putinin vierailua on tarkasteltava tätä viitekehystä vasten. Naton huippukokouksen alla presidentti Sauli Niinistö sopi erinomaisesti viestinviejäksi.

Putinilla oli myös sanoma Suomen Nato-suhteesta: Se toisi Venäjän sotajoukot ”takaisin” itärajalle, jossa ne Putinin oudoista puheista 1 500 kilometrin rajasta huolimatta jo ovat.

Mitä Putin sitten halusi kertoa? Virallisen agendan lisäksi kannattaa miettiä mitä jäi rivien väliin.

Putin toisti, että Venäjä reagoi kaikkiin Naton lähialueilla tapahtuviin sotilaallisen voiman nostoihin. Se koskee myös Suomea. Venäjä ei hyväksy Suomen Nato-jäsenyyttä, ja tulee reagoimaan siihen tavalla, jota suomalaisten kannattaa miettiä. Tähän siis sisältyi peitelty varoitus.

Pimeinä lentäviä koskeva yhteinen esitys oli hieno ele, mutta Itämeren turvallisuuskäsite on paljon syvällisempi. Kahdenvälisissä keskusteluissa presidentti Sauli Niinistö sai varmasti vietäväksi Naton kokoukseen tiedon siitä, mikä on Venäjän mielipide.

Vierailu oli tärkeä, ajankohtainen ja tarpeellinen. Se sopii maamme ulkopoliittiseen linjaan, johon kuuluu sanasaattajan ja välittäjän rooli. Niinistö on ottanut tämän roolin hyvin haltuunsa, ja hänellä on siinä kansan tuki.

Toinen vierailun merkittävä piirre oli pragmaattisuus. Asioista puhuttiin jopa tiedotustilaisuudessa melko suoraan ja kiertelemättä. Tämän jälkeen suomalaisilla ei pitäisi olla minkäänlaista epätietoisuutta siitä, mitkä ovat Venäjän turvallisuuspoliittiset tavoitteet. Omassa keskustelussamme nämä seikat on syytä muistaa paasikiveläisessä hengessä.

Kommentoi pääkirjoitusta: Julkaisemme lukijoiden kommentteja mielipideaukeamalla. Sähköpostit: sk.mielipide@satakunnankansa.fi. Kirjeet: Satakunnan Kansa / mielipiteet, PL 58, 28101 Pori

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: