Suojellaan Viikkaria - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Suojellaan Viikkaria

Itätulli on Porin kulttuuriperintökohde

20.5.2016 2:10

Manhattan-kaava on nostanut viidennen kaupunginosan eli porilaisittain Viikkarin asukkaat vastarintaan. He pelkäävät, että raskas tehorakentaminen luo varjon vanhan puukaupunginosan päälle.

Pelko ei ole aiheeton, vaikka Porissa näyttää olevan vallalla henki vastustaa kaikkia uusia rakennussuunnitelmia. Itätullin päiväkodin korttelin erikoiset kaavakiemurat kieltämättä herättävät kysymyksiä päätöksenteon avoimuudesta.

Itätullin päiväkodin tontista käytiin kovaa julkista kiistaa jo vuonna 2010, kun se Karjarannasta tehdyn vaihtokaupan jälkeen myytiin Level Kiinteistöt Oy:lle ja sen takana olevalle kiinteistösijoittaja J armo Laineelle.

Rakennusoikeutta oli tuolloin 5 300 kerrosneliömetriä. Uudessa Manhattanissa määrä on kolminkertaistunut.

Ihmetystä herättää myös se, että mikäli Itätullin asukasyhdistyksen väitteet kaavan vireille tulosta pitävät paikkansa, kaupungin kaavasuunnittelusta vastaava virkamiesporras jäi asiassa jyrän alle. Kaavamuutosta hakee rakennusyhtiö Hartela, joka ei siis omista tonttia.

Vuosikymmeniä sitten Porissa ”sovittiin”, että viides kaupunginosa säilytetään puutalojen alueena, ja kerrostalorakentamisen rajana pidetään Isolinnankatua. Raja on hivuttautunut jo Vähälinnankadulle ja se siirtyy siitä edelleen eteenpäin.

Se on vahinko, sillä kyseessä on aito osa porilaisuutta niin rakennuskulttuuriltaan kuin henkiseltä perinnöltäänkin. Toisaalta se on ymmärrettävää, sillä vanhat puutalot ovat monin paikoin ränsistyneitä ja huonokuntoisia. Tonttimaa niiden alla on kuitenkin arvokasta.

Viikkarin yksi ongelma on tonttien omistuksen pirstaleisuus. Yhdellä tontilla saattaa olla monta omistusosuutta, eikä kaikista omistajista ole edes tietoa. Se vaikuttaa talojen kunnostukseen ja tonttien käyttöön.

Kaupunginosaa pitää tarkastella kokonaisuutena. Nyt alkaa olla viimeiset ajat tehdä päätöksiä, joilla ainakin osa vanhoista puutalokortteleista voitaisiin säästää. Helsingillä on Puu-Käpylänsä, Pori tarvitsee oman Puu-Porinsa.

Kommentoi pääkirjoitusta: Julkaisemme lukijoiden kommentteja mielipideaukeamalla. Sähköpostit: sk.mielipide@satakunnankansa.fi. Kirjeet: Satakunnan Kansa / mielipiteet, PL 58, 28101 Pori

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: