Vuosi 2050 tulee pian - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Vuosi 2050 tulee pian

Ilmastonmuutos aiheuttaa valtavan jälleenrakentamisen.

9.4.2016 2:10

Jos ilmastonmuutoksen torjumiseksi ei tehdä tarpeeksi, Suomi voi romahtaa maana muiden mukana 35 vuoden kuluessa. Näin rankan kuvauksen tulevaisuudesta esitti Antti Majava, yksi Bios-tutkimusyksikön perustajista ( Suomen Kuvalehti 12–13/2016). Majava listaa mitä voi tapahtua: napajäätikkö sulaa, juomavesi vähenee, kaupunkeja hukkuu mereen, ruoantuotanto kärsii.

Ilmastonmuutos todennäköisesti myös pakottaisi ihmisiä liikkeelle, jos elinolot muuttuvat mahdottomiksi.

Ilmastopakolaisia voi olla lähivuosikymmeninä arviolta 200 miljoonaa.

Jos pakolaisten vastaanottaminen on nyt joillekin ihmisille vaikeaa, voi vain kuvitella, miten käy, kun tuo ihmismäärä lähtee liikkeelle.

Ratkaisujen hakeminen ilmastonmuutoksen ongelmiin ei pitäisi olla rahasta kiinni.

Tällä viikolla Tukholman rauhantutkimuksen instituutti Sipri kertoi, että maailman sotamenot kasvoivat viime vuonna prosentilla edellisvuodesta. Vuonna 2015 valtiot käyttivät sotilasmenoihin noin 1 700 miljardia dollaria.

Helsingin Sanomat kertoi tiistaina YK:n avustustyötä koordinoivan Ocha-järjestön laskelmasta, jonka mukaan prosentti sotamenoista riittäisi lähes kattamaan humanitäärisen avustustarpeen maailmassa.

Ilmastonmuutoksen torjumiseksikin tehtäisiin paljon useamman prosentin siivulla näistä kuluista.

Tuntuu, että maailma varautuu väärään kriisiin.

Greenpeacen maajohtaja Sini Harkin mukaan EU:n ja Suomen nyt suunnitellut päästövähennykset pitäisi nostaa tasolle, joka vastaa Pariisin ilmastokokouksen kunnianhimoa lämpenemisen estämiseksi.

Käytännössä Suomen pitäisi luopua täysin fossiilisista polttoaineista vuoteen 2050 mennessä. Harkki ihmettelee, miksei Suomella ole tarkkaa suunnitelmaa, miten siihen päästään. Suomen tulisi hänen mukaansa olla edelläkävijöiden joukossa, kun maailmaa jälleenrakennetaan toimimaan jollakin muulla kuin öljyllä, kaasulla ja hiilellä.

Nyt pitää varautua maailmaan, jossa fossiilisia polttoaineita ei käytetä. Muuten vuosi 2050 tulee liian pian.

Kommentoi pääkirjoitusta: Julkaisemme lukijoiden kommentteja mielipideaukeamalla. Sähköpostit: sk.mielipide@satakunnankansa.fi. Kirjeet: Satakunnan Kansa / mielipiteet, PL 58, 28101 Pori

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: