Tarvitaan sokkipäätöksiä - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Tarvitaan sokkipäätöksiä

Satakunnan kärkihankkeiden tilkkutäkkilistat eivät lisää elinvoimaa.

12.2.2016 1:30

Euran kunnanjohtaja Juha Majalahti luetteli demarien ay-seminaarissa Porissa monta Satakunnan valttikorttia, joista yksi oli yhteistyöpotentiaali. Sen hän saattoi tällätä listalleen kieli poskessa, mutta se pitää paikkansa.

Potentiaalia on, sillä maakunnan elinvoimaa ja kasvua hyödyttävä yhteistyö on yhä hiomaton timantti ja piilevä voimavara, joka on vajaakäytössä. Porin ja Rauman satamat elävät omaa elämäänsä, joku edunvalvoja ajaa kasitietä kärkihankkeeksi, toinen kakkostietä. Ratahankkeita on vireillä, uusimpana vihreä rahtirata, todellinen iisakinkirkko-projekti.

Kaikkia kuntia yritetään tyydyttää Karviasta Raumalle ja Porista Huittisiin. Tuloksena on tilkkutäkki, jolla ei maakunnan elinvoimaa paljon nosteta.

Satakunnassa on poikkeuksellisen vähän tavoitteita, joista puhutaan yhtenäisesti ja yhteisellä kielellä.

Se näkyi muun muassa taannoisessa 12 suurimman kaupunkiseudun kasvusopimushaussa. Muun muassa Lappeenranta ja Imatra idässä ja Kokkola ja Pietarsaari Pohjanmaan rannikolla väkersivät yhteisen hakemuksen, mutta mitä tekivät Pori ja Rauma? Eivät tietystikään yhteistä hakemusta, vaikka syytä olisi ollut.

Yhdessä ne olisivat vahvempia.

Satakunnan sote-alueesta sentään näyttäisi olevan jonkin sortin yksimielisyys.

Aluetutkija, valtiotieteen tohtori Timo Aron koko maata ruotiva elintasoindeksi kertoo, että Rauman ja Porin seutukunnat pärjäävät oloihin nähden hyvin. Rauma on parhaassa viidenneksessä ja Pori toiseksi parhaassa.

Rauman seutu sijoittuu 70 seutukunnan joukossa 11:nneksi ja Porin seutu 25:nneksi. Pohjois-Satakunnalla menee heikommin. Se on sijalla 45.

Edellytykset paremmasta ovat olemassa, mutta paremmin pitää olla.

Satakunnan elinvoimasta kertoo paljon se, kasvaako väkiluku tai tuleeko uusia työpaikkoja. Vähän on heikkoa molemmilla saroilla. Maakunnan lippulaiva Porikaan ei ole riittävän vahva, eikä kasva kunnolla. Ympäröivä seutu on vieläkin heikommassa hapessa.

Hukka perii, jos tyytyy polkemaan paikallaan.

Kunnon kasvupomppu edellyttäisi radikaaleja päätöksiä ja Porin ja Rauman todellista yhteispeliä.

Yksi temppu voisi olla kunnanjohtaja Majalahden väläyttämä satamien yhdistäminen tai kaksoiskaupunki.

Kymmenen Porin seudun kunnan vapaaehtoinen liitos olisi myös saattanut olla sellainen.

Satakunnan pitäisi avata ovet ja ikkunat, ottaa oppia muiden menestystarinoista ja imeä voimaa Tampereen–Helsingin–Turun kasvukolmiosta.

Vanhat katkeruudet, kiistat ja eturistiriidat eivät enää saa hallita Satakunnan arkea.

Kommentoi pääkirjoitusta: Julkaisemme lukijoiden kommentteja mielipideaukeamalla. Sähköpostit: sk.mielipide@satakunnankansa.fi. Kirjeet: Satakunnan Kansa / mielipiteet, PL 58, 28101 Pori

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: