Älähdys kaikuu kauas - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Älähdys kaikuu kauas

Twitter on valtamedialle erinomainen renki, mutta arveluttava isäntä.

7.2.2016 1:30

Twitter on oivallinen väline nopean tiedon jakamiseen ja hakemiseen. Oman persoonan suoraksi jatkeeksi se sopii vain huutelijoille, iskusanojen heittelijöille ja tiiviin ilmaisun runollisille mestareille.

Perusteltu mielipide ei mahdu 140 merkkiin. Tviitiksi puristettu kommentti on mielipiteen puolikas, joka näyttää tarkoitustaan jyrkemmältä ja on herkkä ahnaille väärintulkitsijoille.

Teemu Selänne lankesi siihen illuusioon, että sosiaalisessa mediassa pitää ottaa kantaa kaikkiin päivänpolttaviin asioihin. Urheilua kommentoivien päivitysten väliin tunkeutuneesta viestiketjusta räjähti silmille teksti: ”Kovat rangaistukset! Hyysäily lopetettava! Tuomiot kohdalleen!”

Selänteen purkaus sai kansakunnan hetkeksi kohahtamaan. Myrskyä vesilasissa ei nostattanut niinkään hänen mielipiteensä kuin se, että sävy ja aihepiiri tuntuivat sopivan huonosti jääkiekkosankarin persoonaan.

Kun Selänne perusteli viestiään omassa blogissaan vuolaasti, kansakunta huokaisi helpotuksesta: tuo on taas meidän Teemu. Blogikirjoituksen rauhallisempi ilmaisu istui Selänteen imagoon paremmin kuin pikaistunut älähdys.

Varsinaista sanottavaahan Selänteellä ei ollut – kunhan ilmoitti vastustavansa rasismia ja raiskauksia niin kuin kuka tahansa järjellinen ihminen.

Todelliseen ylilyöntiin sortui suomalainen valtamedia tarttuessaan Selänteen tviittiin. Yksi ensimmäisistä kommenteista julisti, että Teemu Selänteen julkisuuskuva on nyt muuttunut peruuttamattomasti.

Twitter on valtamedialle erinomainen renki, mutta isännäksi siitä ei todellakaan ole.

Toisenlainen esimerkki on Donald Trump, jonka provosoiviin möläytyksiin Twitter sopii kuin nakutettu. Hän päästelee siellä samanlaisia älyttömyyksiä kuin kameroiden edessä, ja mediat seuraavat lampaiden tavoin.

Trumpin kaltaisille itseriittoisille huutelijoille 140 merkkiä ei ole vähän vaan paljon.

Tapaus Trump heittää valtamedialle toistuvasti kysymyksen: millaisissa tapauksissa tviitti riittää uutisen kärjeksi?

On kovin houkuttelevaa tarttua julkisuuden henkilön yksittäiseen tviittiin. Kun näin toimitaan toistuvasti, uutisarvo vajoaa. Uskottavan median pitää perustua johonkin muuhun kuin A-luokan julkkisten Twitter-seurantaan.

Kommentoi pääkirjoitusta: Julkaisemme lukijoiden kommentteja mielipideaukeamalla. Sähköpostit: sk.mielipide@satakunnankansa.fi. Kirjeet: Satakunnan Kansa / mielipiteet, PL 58, 28101 Pori

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: