Kauniskin kukka voi olla suuri uhka alkuperäiselle luonnolle - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Kauniskin kukka voi olla suuri uhka alkuperäiselle luonnolle – nyt on aika toimia

14.6.2020 3:00 | Päivitetty 14.6.2020 8:11

Lupiini on joidenkin ihmisten mielestä kaunis kukka. Ehkä juuri siitä syystä sitä on käytetty meilläkin tienpientareiden viherryttämiseen. Suomessa on tieosuuksia, joiden varrella komealupiini kukkii kilometrien mittaisina kasvustoina. Harvassa ovat enää sellaisen tienvarret, joissa ei olisi lupiinia ollenkaan.

Kun puhutaan vieraslajeista, ihmiset ymmärtävät melko hyvin tarpeen hävittää esimerkiksi myrkylliset jättiputket. Kun rehevä ja voimakkaasti leviävä kasvi aiheuttaa iholle palovammojen kaltaisia oireita, on helppo perustella sen kitkemistä Suomen luonnosta.

Useimmat ovat valmiita hävittämään kasvin omasta pihapiiristäänkin.

Kun kyse on vaikkapa lupiinista, saa kasvi paljon anteeksi korean ulkomuotonsa vuoksi. Osa ihmisistä ihmettelee aidosti, mitä vaarallista lupiinissa oikein on. Vähän samanlaista ajattelutapaa taitaa olla jättipalsamin kohdalla.

Myrkyllisyys on helposti arkijärjellä ymmärrettävä uhka, mutta se ei ole keskeinen syy haitallisten vieraslajien torjunnassa.

Kun sanotaan, että vieraslajit muodostavat uhan luonnon monimuotoisuudelle, on ajatus jo vähän käsitteellisempi. Miten kaunis kukka voisi luonnon monimuotoisuutta uhata?

Hernekasveihin kuuluva komealupiini leviää herkästi huonoillekin maille. Se pystyy juurinystyröidensä typpibakteerien avulla sitomaan typpeä ilmasta. Näin se parantaa itse omia kasvuolosuhteitaan. Samalla se vie kasvualaa alkuperäisiltä kasveilta ja muuttaa myös alueen hyönteiskantoja.

Vaarassa on, että lupiini leviää tienvarsilta esimerkiksi arvokkaisiin lehtoihin.

Jättipalsami puolestaan uhkaa esimerkiksi joenvarsikosteikoita. Se muodostaa tiheitä kasvustoja ja valtaa alaa alkuperäisiltä kasveilta. Se myös lisää maaston kulumista vesien rannoilla, koska kasvi on hentojuurinen.

Kun yksi kasvi valtaa yhä enemmän alaa käyttöönsä, joutuvat heikommat – ne alkuperäiset – väistymään. Näin luontomme köyhtyy.

Parhaillaan on monen haitallisen vieraslajin torjunta-aika. Vieraslajien hävittäminen on maanomistajien vastuulla, mutta mikään ei kiellä mainitsemasta vieraslajin olemassaolosta tietämättömälle maanomistajalle.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: