Kaikilla on oltava sama mahdollisuus hakea korkeakouluun - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Korkeakoulujen hakutulokset tulevat, eivätkä ne ole kaikille hyviä – siksi jokaisen on saatava aidosti yrittää uudelleen

Satakunnan Kansan toimittaja Anniina Nikander. Kuvat kolumniin, alakertaan, henkilökorttiin, jne.

8.7.2020 12:36

Onnea tulevaisuuteen.

Näin on sanottava kaikille korkeakouluun hakeville, jotka saavat viimeistään ensi keskiviikkona tiedot opiskelijavalinnoista. Tulokset tulevat vihdoin myös niille, joiden opiskelupaikka riippuu valintakoemenestyksestä.

Tästä vuodesta alkaen alle puolet opiskelijoista valitaan korkeakouluun valintakokeella. Suurin osa valitaan todistuksella. Yliopistoon ja ammattikorkeakouluun voi päästä lukiotodistuksella, jälkimmäiseen myös ammattikoulutodistuksella.

Kaikkien hakijoiden todistusarvosanat eivät ole riittävän korkeita. Niiden avulla ei ole mahdollisuutta päästä toivottuun kouluun. Näiden hakijoiden hakumahdollisuuksien tulee pysyä kohtuullisina. Valintakokeilla on jatkossakin valittava riittävän suuri osuus opiskelijoista.

Valintakokeissa hakija voi osoittaa opiskelumotivaationsa, myös itselleen. Jos kokeen asiat tuntuvat mielekkäiltä, se lupaa hyvää opiskeluille.

Kun tulokset tulevat, toisten opintopolku katkeaa. Haaveet uudesta opiskelupaikasta voivat olla suuria ja pettymys paikatta jäämisestä syvä.

Opiskelupaikattomuuden ei tarvitse olla lopullista, vaikka se voi tuntua siltä. Tulee uusi vuosi ja uudet haut, joihin voi panostaa.

Ajan ennen uusia hakuja voi viettää mieluisalla tavalla. Voi etsiä kiinnostavia töitä, projekteja tai aloittaa uuden harrastuksen. Karttunutta elämänkokemusta voi hyödyntää myöhemmin opiskeluissa ja uusissa töissä.

Vapaaksi jäänyt aika on täynnä mahdollisuuksia, jos niin osaa ajatella.

Toiset puolestaan saavat opiskelupaikan. Sekään ei välttämättä tunnu helpolta. Koko elämä voi muuttua, kun edessä on uusi koulu, yhteisö tai paikkakunta.

Korkeakouluopinnot alkavat tänä syksynä poikkeuksellisissa olosuhteissa. Esimerkiksi Tampereen yliopistossa vain välttämätön opiskelu järjestetään lähiopetuksena. Satakunnan ammattikorkeakoulu tarkastelee linjauksiaan viimeistään heinäkuun lopussa.

Epidemiatilanne elää, eikä varmuutta tulevaisuudesta tai lopullisista opetusjärjestelyistä ole.

Kouluun hakeminen on voinut olla poikkeusaikana erityisen raskasta. Senkin takia opiskelupaikka voi jäädä saamatta. Tulevaisuudessa pitää olla aito mahdollisuus yrittää uudelleen.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: